ÖDEMİŞ, KURU İNCİRDE HER YIL GERİLİYOR

Türkiye'nin ve dünyanın en iyi kuru incirlerinin yetiştiği bölgelerden biri olan Ödemiş'in Birgi Mahallesi İrimağzı mevkisindeki üreticiler, olumsuz hava şartları sebebiyle zor günler geçiriyor.

Birçok bahçenin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylı organik incir bahçesi statüsünde bulunduğu Ödemiş, bu yılki doğa şartlarından nasibini aldı. İrimağzı'nda atadan kalma toprak ve ağaçlarda incir üreten Hüseyin Cinbal isimli üretici, kendisi gibi bir çok incir üreticisinin sıkıntılı günler yaşadığını ifade etti. Bölgede sulu tarımın yaygınlaşması nedeniyle kuru incir veriminin her geçen yıl gerilediğine dikkat çeken Cinbal, bu yıl olumsuz hava şartlarının da eklenmesiyle büyük mağduriyet yaşadıklarını söyledi. İncir ağaçlarını köklemek zorunda kalmak istemediklerini belirten üretici Hüseyin Cinbal, Ödemiş'te 'İncir Araştırma Geliştirme Enstitüsü'nün' kurulmasını ve bu enstitünün üreticinin bilmediklerini üreticiye öğretmesini, devletin bu konuda incir üreticisine desteklemesi gerektiğini savundu. Cinbal; "Aile olarak tek geçim kaynağımız incir. Bu bölgede bizim gibi sadece incir ile yaşamını sürdüren birçok aile var. Bizler babadan oğula yaklaşık 100 yıldır bu bahçelerde incir üretimi yapıyoruz. Ben bu bahçede doğdum büyüdüm. Çocuklarım bu bahçede doğdu. Yaşamlarımızı incir ile sürdürmeye çalışıyoruz. Son yıllarda her geçen gün kötüye giden bir incir realitesi oluştu." dedi.
 
"SULU TARIMIN OLDUĞU YERDE İNCİR OLMAZ"

Bölgede sulu tarımın incir üretimini olumsuz etkilediğine işaret eden Cinbal, "Geçmişte bu bölge başta olmak üzere birçok bölgede incir ağaçları ve incir bahçeleri vardı. İncirden kazanamayana üretici ağaçlarını sökmek ve sulu tarıma geçmek zorunda kaldı. Sulu tarımın olduğu bölgelerde incir olmaz. Bu yüzden İrimağzı tamamen koruma altına alınmalıdır. Benim 200 ağacım var her biri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan kontrol edilmiş ve organik belgesi almıştır. Bizim incir bahçelerimiz organiktir. Ayrıca, son yıllarda havaların anormal seyretmesi de incirde üretim ve kalitenin düşmesine sebep oldu. Bugün hurda incirin kilogram fiyatı 1 TL, birinci incir 9 TL, ikinci incir 4 TL'den alıcı buluyor. Geçen yıl benim bahçemde 10 ton incir hasadı yapılırken, bunun 5 tonu birinci kalite incirdi. Bu sene 8 ton hasat yapıldı ve 5 tonu hurda incir olarak ayrıldı. Normalde Ağustos ayının yarısında başlayan ve Ekim ayı sonlarına kadar süren incir sezonu bu sene bugünlerde son günlerini yaşıyor." diye konuştu.

Tarımsal desteklemelerden incir üretimine de pay ayrılması gerektiğini belirten Cinbal, "İncir üreticisi incir ağaçlarını köklemek zorunda bırakılmasın. Dünyanın en iyi incirini bu bölge yetiştiriyor. Devlet büyüklerimizden bize sahip çıkmalarını ve desteklemelerini bekliyoruz" dedi.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.