`PETEKLİ BAL` TARTIŞMA YARATTI

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği (ORAYBİR) Başkanı Akın Çiftçi, kamuoyunda petekli balın sağlık açısından zararlı olduğu ve içinde katkı maddeleri bulunduğu şeklindeki haber ve bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini belirterek, "Üretilen balın yüzde 80'i petekli baldır. Petekli balı arıdan başka hiçbir teknolojinin yapma şansı yoktur" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 verilerine göre Ordu'nun Türkiye arı varlığının yüzde 7.31'ne, bal üretiminin yüzde 15,40'ını gerçekleştirdiğini belirten ORAYBİR Başkanı Akın Çiftçi, bu sonuçlarla Ordu'nun Türkiye bal üretiminde 1. sırada yer aldığına dikkat çekti. En fazla balın Ordu'da üretilmesi sebebiyle Ordu balının bazı kesimler tarafından propagandaya maruz bırakıldığını belirten Çiftçi, özellikle petekli balda katkı maddeleri bulunduğu şeklindeki bilgi ve haberlerin doğru olmadığını kaydetti. Çiftçi, "İlimizdeki arıcıların büyük çoğunluğu gezginci arıcıdır. Bu yönüyle Türkiye'de arıcılığın yayılmasında ve geliştirilmesinde Ordulu arıcıların büyük katkıları bulunmaktadır. Ürettiğimiz balların yüzde 80'i petekli baldır. Petekli balı arıdan başka hiçbir teknolojinin yapma şansı yoktur. Petekli ballarda barkod numaraları bulunmakta ve kime ait olduğunu öğrenebilmekteyiz" diye konuştu.

Çiftçi, şöyle konuştu: "Bir işin eğitimi aldığınız ve tekniğine uygun yaptığınız takdirde başarılı olursunuz ve kazancınızda artacaktır. Bunun yanında tekniğine uygun üretim yapmayan art niyetli üretici veya üretici görünümünde kişilerde olabilir. Önemli olan iyi ile kötüyü ayırt edebilmektir. Bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri üreticilerden ve paketleme tesislerinden petekli bal numuneleri de almakta gerekli olan analizleri yaptırmaktadır. Eğer bir olumsuzluk çıktığı takdirde bu balların piyasaya sürülmesini engellemekte ilgilere gerekli ceza işlemini uygulamaktadır".

Petekli balın sağlık açısından uygun olmadığı veya katkı maddeleri bulunduğu şeklinde açıklamalar yapan bazı bal firmalarının 'süzme bal üreten firmalar' olduğuna dikkat çeken Çiftçi, "Bu kişilerin emeğe saygısı yoktur. Arıcılarımız ülkemizin 40 tane ilinde bal üretimi yapmaktadırlar. Bizler ürettiğimiz balın arkasındayız. Petekli olmadan süzme olmaz, süzme bal da petekli baldan süzülerek elde edilir. Bu açıklamayı yapan şahsın firması süzme bal üzerine kurulmuştur. Süzme balı ön plana çıkarmak için cahilce yapılmış bir açıklamadır" açıklamasında bulundu.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.