Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, pamukta kilogramda 90, soyada 80 kuruş fiyat fark desteği verilmesini talep ederek, bu durumun Çukurova yöresinde pamuk ve soya ekimini artıracağını belirtti.
Doğru, yazılı açıklamasında, uygulanmaya başlanan Milli Tarım Projesi ile Türkiye'nin bitkisel ve hayvansal ürün ihtiyaçlarının, mevcut toprak, iklim ve sulama imkanları çerçevesinde daha verimli karşılanabileceği inancında olduğunu belirterek, bitkisel üretimde fiyat fark desteği verilecek ürünlerin ilçe bazında oluşturulan havzalara göre belirlenmesinin, üretim deseninin ülke ihtiyacına ve verimliliğe göre yönlendirilmesine olanak sağlayacağını kaydetti.
Doğru zamanda ve uygun oranda açıklanacak fiyat farkı destek miktarlarının Türkiye'nin petrol ithalatından sonra en fazla döviz harcadığı yağlı tohumların üretimini artırabileceğini ifade eden Doğru, şöyle devam etti:
"Doğru şekilde ve zamanında yapılacak bir desteklemeyle ülkemizin yağlı tohum üretimi artırılabilir. Kurlar ve tarımsal üretimdeki maliyet artışlarını da göz önüne alarak pamukta kiloda 90, soyada 80 kuruş fiyat fark desteği Çukurova yöresinde pamuk ve soya ekimini artıracaktır. Böylece mısır ekimi de azalarak son yıllarda yaşadığımız düşük mısır fiyatının da önüne geçilecektir."
Fiyat farkı destek miktarlarının çiftçinin ekeceği ürüne karar verip, tohumunu almadan önce açıklanmasında yarar olduğunu kaydeden Doğru, "Özellikle iklim şartlarının uygun olduğu yıllarda Çukurova'da şubat sonunda ekim yapıldığı düşünülecek olursa, bu destek miktarlarının bir an önce açıklanması, çiftçimizi doğru yönlendirme açısından uygun olacaktır." ifadelerini kullandı.
Doğru, çiftçinin merakla beklediği 2017 Tarımsal Destekleme Kararnamesinin gübre, mazot ve fiyat fark desteklerinde gerekli artışların yapılarak bir an önce açıklanmasını temenni ettiklerini bildirdi.
Hürriyet