PAMUK ÜRETİMİ ARTACAK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından gelecek yıldan itibaren uygulamaya konulması planlanan Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli ile Çukurova'da pamuk üretiminin artması bekleniyor.

Türkiye'de gerek çiftçiye gerekse ülke ekonomisine katkısı nedeniyle "beyaz altın" olarak adlandırılan pamuğun üretim alanı, yıllar içinde yüksek maliyet nedeniyle 791 bin hektardan yaklaşık 450 bin hektara geriledi. Üretici sayısı da 135 binden 75 bine düştü. Geçen yıl kullanılan 1 milyon 600 bin ton pamuğun 750-800 bin tonu ülkede üretildi. İthal edilen pamuk için ödenen para ise 2,2 milyar dolar oldu.

Bakanlığın, hasat, ihtiyaç ve ithalat durumunu da göz önüne alarak prim desteği sağlamasını öngören "Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli"ne yönelik çalışmaları pamuk üreticilerini umutlandırdı.

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, pamuk hasadının yağışlar nedeniyle bir süre ara verilse de devam ettiğini belirtti.

Bu yıl Çukurova'da 270-280 bin dekar alanda 140-150 bin ton rekolte beklediklerini, Türkiye'nin ihtiyacına göre bu rakamın çok az olduğunu ifade eden Bilgiç, üreticinin destekleme modeliyle yeniden pamuğa yöneleceğini söyledi.

"Pamuk ithalatı düşecek"

Havza modelinin uygulamaya konulmasıyla ülkenin pamuk ithalatının yüzde 60'lardan yüzde 30'lara kadar düşeceğini anlatan Bilgiç, "Borsa olarak havza modelinden beklentimiz çok yüksek. Önümüzdeki yıl uygulamaya konulması halinde ilk planda 270-280 bin dönüm ekim alanının yüzde 50 artacağını, 400 bin dekarlara ulaşacağını düşünüyorum. Ondan sonra bundan üretici memnun kaldığı takdirde tekrar bölge 'beyaz altın' diyarı diye anılacak" diye konuştu.

Pamukta sürdürülebilir tarımın çok önemli olduğunun altını çizen Bilgiç, "Yeni destekleme modelinde bunu sağlamamız lazım. Ben hükümetimizin uyguladığı tarım politikalarıyla bunu başaracağına inanıyorum. Pamuk, Türkiye'nin vazgeçebileceği bir ürün değil. Stratejik bir ürün." dedi.

Karataş ilçesine bağlı Yemişli köyünde 850 dönüm alanda pamuk üretimi yapan Mert Menzi, verimin geçen seneyle aynı gibi göründüğünü söyledi.

Pamuk için verilen desteğin yetersizliğinden yakınan Menzi, "Devlet kilogram başına 0,75 kuruş veriyor ama bu yetmiyor. Gün geçtikçe maliyetler artıyor. Bir tek bizim kazancımız azalıyor. Eğer devletin desteği bu şekilde devam ederse ben seneye pamuk ekmeyi düşünmüyorum" şeklinde konuştu.

Üretici Abdulgani Satık da pamuğun 10 yılda bir değer kazandığını, bu durum nedeniyle üretimden vazgeçmeyi düşündüğünü ifade ederek, "Maliyetler çok yüksek olduğundan dolayı destekleme de olmazsa biz bu pamuğu ekmeyi hiç düşünmüyoruz." dedi.

Vatan
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.