Üretilen yem bitkilerinin değerinde pazarlanması ve takip imkânı sağlanacak, ayrıca Türkiye'de tarım ve hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayacak olan Ot Borsası kuruluyor.
Ot Borsası göçü önleyecek
Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu kurulması planlanan Ot Borsası hakkında bilgi verdi. Kılavuz OSB yanında belirlenen arazide mülkiyet sorununun çözülmesinin ardından Ot Borsası Projesinin hayata geçirileceğini kaydeden Hastaoğlu, Ot Borsasının kurulmasının ardından köylerde göçün azalacağını ifade etti. Hastaoğlu "Hayvancılık sektörünün kaliteli kaba yem ihtiyacının karşılanması, hayvan sayılarında ve hayvansal ürünlerde önemli artışlar meydana getirecektir. İlimizde köylerden göçü önleme noktasında büyük rol oynayacaktır. Belediyemizle yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde Kılavuz Mahallesi 80. Yıl Bulvarı üzerinde bulunan Şeyhşamil OSB yanında ki arazi belirlenmiştir. Kaba Yem ve Ot Borsası Projemizde; borsa hizmet binası, hububat ve kaba yem satış salonları, laboratuvar, kantar, sosyal tesisler ve yeni buğday pazarının bu bölgeye yapılması planlanmaktadır" dedi.
KABA YEM VE OT BORSASININ ÖNEMİ
Sivas'ta üretilen tarımsal ürünler hakkında da bilgi veren Hastaoğlu "İlimiz gerek geniş tarımsal arazi varlığı ve gerekse mikroklima gösteren tarımsal havza varlığına bağlı olarak zengin bir tarımsal ürün çeşitliliği sunan tarımsal alanları ile önemli bir bitkisel üretim merkezidir. TÜİK verilerine göre İlimiz; Korunga ve Yulaf Türkiye 1.si, Buğdayda Türkiye 4.sü, Yonca ve Tritikale Türkiye 5.si, Şekerpancarı, Arpa ve Aspirde Türkiye 7.si, Mürdümükte Türkiye 11. si, Çavdar ve Fiğde Türkiye 15.si'dir. Son yıllarda yaşanan iklimsel değişiklikler, ulusal ve küresel unsurların ve aktörlerin etkisiyle oluşan aşırı talep baskısı; ülkeleri stoklarını artırmaya teşvik etmiş, gıda ürünlerinde fiyat dalgalanmalarına sebep olmuş ve bu gelişmelerden hayvancılık sektörü de ciddi bir şekilde etkilenmiştir."
YEM, MAALİYERLERİ ARTIRAN EN ÖNEMLİ UNSUR
Yem fiyatlarının hayvancılık maliyetlerinde önemli bir unsur olduğunu kaydeden Hastaoğlu "Yem, hayvancılık faaliyetlerinde maliyetleri artıran en önemli unsurlardan biridir. Ülkemizde hayvanların beslenmelerinde gereksinim duyulan kaliteli kaba yemin karşılanmasında yaşanan sıkıntılar oldukça bilinen bir gerçektir. Ne yazık ki, kaba yem üretimi ve silaj yapımı halen daha istenilen düzeylerde değildir. İşte bu gerekçelerle, saman gibi besin maddesince yetersiz ama hayvanların beslenmelerinde sadece fiziksel tokluk sağlayan bir dolgu yemi, birçok ülkede hayvan altlığı olarak kullanılırken, ülkemizde hayvan beslemede temel kaba yem materyali olarak kullanılmaktadır. Danesi için yetiştirilen tahılların ot ve samanları özellikle protein bakımından çok fakirdir. Türkiye'deki serin iklim tahıllarından elde edilen sap saman miktarı %40 hasat indeksine göre 40 milyon tondur ve bunun yaklaşık 10 milyon tonu hayvan beslenmesinde dolgu maddesi olarak kullanılmaktadır ki sap ve saman kaliteli kaba yem değildir" şeklinde konuştu.
Memleket