OSMANELİ`DE ISPANAK HASAT ZAMANI

Türkiye'nin ıspanak ihtiyacının önemli bir kısmının karşılandığı Bilecik'in Osmaneli ilçesinde başlayan hasat üreticiyi sevindiriyor.

Kış sofralarının vazgeçilmezleri arasında bulunan ıspanakta hasat zamanı başladı. Türkiye'de ıspanak ihtiyacının önemli kısmının karşılandığı Bilecik'in Osmaneli ilçesinde, yöre halkı tarafından "Yeşil altın" olarak belirtilen ıspanağın tarladaki kilogram fiyatının yüksek olması üreticiyi sevindiriyor. Tarlaları ziyaret eden ve üretici ve çiftçilerle görüşen Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver yaptığı açıklamada, dört ay devam eden hasat süresince toplama, kasalama ve nakliye aşamalarında bin kişiye iş imkanı sağlandığını söyledi. Marmara ve Ege bölgelerinde de ıspanak üretimi yapıldığını, havaların soğuk ve yağışlı gitmesi nedeniyle ihtiyacın Osmaneli' den karşılanmaya başlandığına dikkati çeken Başkan Ünver, "Eylül ayında ekimi yapılan ve aralık ayında hasadına başlanan ıspanak, bölgemizin önemli geçim kaynağı. Geçen yıla oranla bu yıl fiyatında yüzde 100 artış var. Ekimi yapılan ıspanak, binlerce kişiye ekmek kapısı oluyor" dedi.

KENDİ TOHUMUMUZU KENDİMİZ ÜRETELİM ARTIK

Ünver, tohumculuğa önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, şunları söyledi;

"Çiftçimizin tarlasına ekmiş olduğu tohumların hepsi yurt dışından getirtiliyor. Tohumu aldığımız bayilere 'Tohumların çoğunun cinsi, markası farklı ve hastalıklı çıkıyor, bunun sebebi ne olabilir' diye sorduğumuzda, 'Gümrükten geçerken gerekli kontroller iyi yapılmıyor veya gözden kaçmış olabilir' diye cevap alıyoruz. Tohumların hastalıklı çıkması ise çiftçimizi mağdur ediyor ve bütün umutları suya düşüyor. Çiftçimiz, ne almış olduğu tohumların, fidelerin parasını ödeyebiliyor, ne de mazot gübre paralarını karşılayabiliyor. Yetkililerden tohum ve fidelerin denetimi konusunda duyarlı olmalarını istiyoruz. Devletimizin birçok fide, fidan üretme çiftlikleri var, ama maalesef kullanılmıyor çoğu da atıl vaziyette kullanılmayı bekliyor. Devlet büyüklerimizden artık kendi tohumumuzu kendimiz üretelim istiyoruz, dışarıdan gelen tohumların genleriyle oynandığı için bizim onlardan tohum alma imkanımızda olmuyor kendi tohumumuzu kendimiz üretirsek hem hastalık kalmaz, hem de daha organik ve hesaplı fideler elde etmiş oluruz. Yetkililerden bu konuda yardımlarını bekliyoruz."

Başkan Ünver ayrıca, "Yaklaşan yeni yıl dolayısıyla da başta tüm çiftçilerimizin ve tüm İslam aleminin yeni yılını kutluyorum, Yeni yıl herkese neşe, huzur, mutluluk getirsin Çiftçilerimiz bol kazançlı bereketli bir 2016 yılı geçirmesini temenni ediyorum" dedi.

ISPANAK ÜRETİMİ KIŞ BOYUNCA SÜRÜYOR

Ispanak ekicisi çiftçi Ali Karaca ise, Osmaneli'nin karpuzu kadar ıspanağın da meşhur ve aranan bir cins olduğunu belirtti. Halk arasında 'Paspal' diye bilinen ıspanak türünü yetiştirdiklerini söyleyen Karaca, "Osmaneli için önemli tarımsal ürünlerden biri olan ıspanak, tarlaya eylül ayında ekiliyor. Kasım ayında başlanan hasat, kış mevsimi boyunca devam ediyor. Toprağı ve iklimi ıspanak üretimine uygun olan Osmaneli' de, hasat edilen ıspanağın yüzde 90'ı İstanbul'a gönderilirken, geriye kalan üründe Ankara, Bilecik, İzmir, Eskişehir gibi çevre illerin pazarlarında değerlendiriliyor. Tüketicilerimizden Osmaneli ıspanağını marketlerden, pazarlardan özellikle almalarını tavsiye ediyoruz ki Osmaneli' de yetiştirmiş olduğumuz ıspanakların farkını görsünler" dedi.

Daha sonra Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, soğuk, yağmur, çamur demeden çalışarak evlerine katkı sağlayan ve bayan çiftçilere sürekli tarımda iş imkanı veren ıspanak üreticisi Ali Karaca'ya ve eşine günün anısına plaket verdi.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.