LAHANA FİYATLARI ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Sakarya'nın Kaynarca ilçesindeki tarlalara ikinci ürün olarak ekilen lahananın, birinci üründen daha iyi gelir getirmesi çiftçileri sevindirdi.

İlçenin en önemli geçim kaynağı olan lahana üretiminde bu yıl rekoltenin düşük olması nedeniyle lahana fiyatları yükseldi. Ürünün az olması nedeniyle fiyatların yükselmesi çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Çiftçiler, tarladan sökerek traktörlerinin römorkuna yükledikleri lahanaları "lahana borsası" dedikleri meydanda satıyor. Önceleri talebe göre çiftçilerin belirlediği ürünlerin fiyatı şimdi kurulan birlik tarafından tespit ediliyor.

Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu yaptığı açıklamada, Kaynarca'daki lahanaların temiz suyla yetiştirildiği için diğer bölgelere göre daha çok tercih edildiğini söyledi.

Lahana fiyatlarının geçen yıl çok düşük olduğunu ifade eden Şenoğlu, "Şu anda rekolte düşük ama fiyatlar iyi durumda. Geçen yıl toplama masrafını kurtarmadığı için üretici lahanayı hayvanlarına yediriyordu. Buradan şunu anlıyoruz, sadece üretim çözüm değil kooperatifleşmeyi, pazarlamayı iyi yapmak lazım" dedi.

Ürünlerin değerinde pazarlanabilmesi için kooperatifleşmenin önemli olduğunu vurgulayan Şenoğlu, üreticinin bu noktadaki eksikliği nedeniyle piyasaya bağlı kaldığını aktardı.

Şenoğlu, çiftçilerin kooperatif kanalıyla ürünlerini paketleyip, direkt marketlere satabilme imkanına kavuştuğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Üretici aradaki her şeyi kaldırması lazım. Onun için kooperatifleşmek gerekiyor. Bu sadece satma konusunda değil üretim maliyetlerini düşürme açısından da önemli. Mazot, fide, ürün çeşidi gibi kalemlerdeki maliyetler düşer. En azından kooperatifleşme olursa karşında muhatap alınacak bir kurum olur. İl genelinde 9 bin 125 dekar alanda lahana ekiliyor ve yıllık 33 bin 246 ton üretim yapılıyor. Üretimin yoğun yapıldığı Kaynarca ilçesinde 2015'te lahana, Sebzeciler Birliği tarafından kilogramı 70-75 kuruştan satılıyor. Kent merkezinde ise tanesi 2 liradan satışa sunuluyor."

Kaynarca Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Tuncay Yıldız ise ilçede yılda 3 bin dönüm arazide yaklaşık 15 bin ton lahana üretimi yapıldığını söyledi.

Bu yıl rekoltenin biraz düşük olduğunu anlatan Yıldız, "Önceki yıllarda günlük normalde yaklaşık 150 ton mal çıkartıyorduk, bu yıl rekolte düşük olduğu için günlük 50-60 ton arasında mal pazarlıyoruz. Ankara, İstanbul, Zonguldak gibi birçok ilimize lahana gönderiyoruz" diye konuştu

Çiftçilerin buğday, arpa, yulaf, mısır gibi ürünlerin hasadını yaptıktan sonra tarlalarına ikinci ürün olarak lahana ektiğini kaydeden Yıldız, ikinci ürün olarak ekilen lahananın fiyatlarının üreticiyi memnun ettiğini dile getirdi.

Yıldız, "İkinci ürün olarak ekilen lahana, birinci ürünlerden daha değerli hale geldi. Şu anda fiyatlarımız 70-75 kuruş. Çiftçilerimiz de bu fiyattan memnun. Çiftçilerimiz, ikinci bir ürün olarak başka bir üründen kesinlikle bu kadar kazanamaz. Lahana diğer ürünlere göre daha iyi para kazandırıyor ve gerçekten çiftçimiz şu anda para kazanıyor" ifadelerini kullandı.

Fiyatları birlik belirliyor

Yıldız, önceki yıllarda lahana fiyatlarında bir belirsizliğin olduğunu, çiftçilerin alıcıların belirlediği fiyattan ürünlerini sattığını dile getirdi. Fiyat belirsizliği nedeniyle ilçede sebze birliği kurduklarını anlatan Yıldız, şöyle devam etti:

"Önceden fiyatları çiftçinin yerine alıcı belirliyordu. Alıcı fiyatı belirlediği için üretici mağdur oluyordu. Şu anda öyle bir şey yok. Birliğimiz, hem çiftçiyi hem de alıcıyı iki yönlü araştırarak değerlendirip ortak bir piyasa  oluşturuyor. Lahanayı üç kaliteye ayırıyoruz en kaliteli lahana şu anda 75 kuruştan alıcı buluyor. Fiyatlarımızı günlük olarak belirliyoruz. Ürün bu yıl az olduğu için iç piyasaya ancak yetiyor."

Lahana üreticisi Nurettin Ay da lahanayı ağustosun sonuna doğru ikinci ürün olarak ektiklerini dile getirdi.

Buğday ya da fiğ yerine ektikleri lahana fidelerini kendilerinin yetiştirdiğini aktaran Ay, "Ürün 4 ayda yetişiyor. Kasım ayında pazara gelmeye başlayan lahananın şubatın sonuna kadar hasadı devam ediyor. Fiyatlardan şu anda memnunuz. Geçmiş yıllarda birlik olmayınca biraz sıkıntı çekiyorduk, parasını zamanında ödenmiyordu, bekliyorduk. Şimdi birlik kurduk işler düzene girdi" şeklinde konuştu.

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.