Bursa'nın İznik ilçesinde organik tarım için Kaliforniya Solucanı gübre üretimine başlandı. Toprak dostu olarak bilinen gübreye talep çok fazla.
Projenin mimarları Mehmet Ustael ve Serkan Ünal, toprağın kalitesini artırmak ve organik ürün yetiştiriciliğine katkıda bulunmak amacıyla "Solucan Gübresi" üretimi yapıyor. İznikli girişimciler geçtiğimiz Temmuz ayında başladıkları solucan gübresi üretiminde şu ana kadar 9 ton organik gübre elde ettiler. Her 21 günde bir üreyen solucanların sayısı bugün tam 400 bine ulaşmış durumda.
SOLUCAN GÜBRESİ TOPRAĞIN DOSTU
Kırmızı Kaliforniya Solucanı olarak adlandırılan bu tür, büyük baş hayvan gübresi ile besleniyor. Daha sonra ise dışarı atılan enzimler organik gübre oluyor. Ustael ve Ünal'ın hedefi 5 milyon solucana ulaşmak. Bununla da ayda 90 ton organik gübre hedefliyorlar. Projenin mimarlarından Mehmet Ustael, "Temelde yaptığımız solucan gübresi üretmek. Aynı zamanda solucanları da çoğaltmak. 1950'li yıllar da Amerika'da ortaya çıkan araştırmalar sonucunda solucan gübresinin toprak düzenleyici olduğu, toprağın kaybettiği vitamini ve minareli geri verdiği kanıtlanmış. ABD'de yaklaşık 70 yıldır solucan gübresi üretiliyor. Türkiye'de ise yakın yıllarda bu sistem geldi. Bizde bir kaç girişimci olarak, bu işe girdik" dedi.
ORGANİK TARIM DA ARANAN GÜBRE
Ustael, "Son dönemde organik tarımın ön plana çıktığını düşünecek olursak, solucan gübresinin de çok faydalı ürün olduğunu ve hayatımıza da artık gireceğini bilmekte fayda var." Gübre üreten solucanın bildiğimiz solucan olmadığını anlatan Ustael, "Bu tür Kırmızı Kaliforniya Solucanı (Esentiya Firotida) olarak biliniyor. Bildiğimiz toprak içerisinde değil de büyük baş hayvan gübresinin içerisinde yaşayan bir hayvan türü. Solucanların sindirim sistemleri yoktur. Yedikleri besinlere kendi enzimlerini geçirerek parçalayıp yok ediyorlar. Bunun dışında da çıkardıkları dışkıda da bu enzimler kalmakta. Toprağın karbon azot dengesini ayarlıyor. Kaybedilen vitamin ve minareller geri kazanılıyor. Bitkilerin erken hasata sağlayan yatkın olmasını sağlıyor. Sıcak ve kurak bölgelerde daha az sulama ihtiyacı duyuyor. Bu sayede kaliteli ürün elde etmiş oluyoruz" şeklinde konuştu.
ÇAYKUR 40 YILDIR KULLANIYOR
"Yaptığımız araştırmalar da 40 yıldır Çay İşletmeleri'nin bu gübreyi kullandığını öğrendik" diyen Mehmet Ustael,"Solucan gübresinin organik oluşu bütün tarımla ilgili her alanda kullanılabilecek bir ürün. Asla kimyasal katkı yok. Bu sayede de toprağın verimini en üst düzeye çıkarıyor. Atıldığı toprakta bir koruma kalkanı oluşturuyor" dedi.
İHA