Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, organik tarım yapan üreticilere dekar başına verilen destekleme ücretinin arttığını bildirdi.
Daha önce 70 lira destekleme verildiğini ifade eden Çebi, bu yıl itibariyle Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma (ÇATAK) projesi kapsamında dekar başına 135 lira verileceğini kaydetti.
Üzümün Manisa için en yüksek ekonomik değer getiren ürün olduğunu belirten İl Müdürü Çebi, “Üzüm üretimimiz tarım arazilerimizin yüzde 14’ünü kapsadığı halde gelirimizin çok büyük bir kısmını üzümden elde etmekteyiz. Ürettiğimiz bu üzümün yaklaşık olarak yüzde 70’ini her yıl ihraç ediyoruz. 2014 yılı rakamları itibariyle yaklaşık 1 milyon 600 bin ton üzüm ürettik ve yurtdışına, kuru ve yaş 1 milyon tonun üzerinde üzüm ihracatımız oldu.” dedi.
'AB PAZARINDA ORGANİK TARIM PAYI HER YIL YÜZDE 15 ARTIYOR'
Manisa için organik tarımın çok önemli bir konu olduğunu ve bu kapsamında eğitimlere ara vermeden devam ettiklerini aktaran Hasan Çebi, “İlimizde 140 bin dekar alanda organik tarım yapılıyor. Bu bizim için önemli bir rakam. Avrupa Birliği (AB) pazarında organik tarım payı her yıl yüzde 15 oranında artıyor. Bu pazarda bizim de mutlaka yerimizi almamız gerekiyor. Organik tarımda çevreyi korumak çok önemli, çünkü çevre bizim yaşam alanımız. Kullanmış olduğumuz kimyasal ilaçlarla çevreyi her geçen gün daha da kirletiyoruz. İnsan ve hayvan sağlığına da bu ilaçlarla zarar veriyoruz. Kullandığımız bu ilaçlardan bir an önce vazgeçmemiz gerekiyor. Organik tarım, hiçbir şeyin kullanılmadığı tarım değildir. Organik tarımda da kendine has kayıt yöntemleriyle beraber kullanılan preparatlar vardır. Bunlarla üretim yapıldığı zaman bugünkü verimden aşağı kalmayacak kadar verim elde edilebilmektedir.” diye konuştu. Çebi, Manisa’nın her yerinde organik tarım yapılabileceğini sözlerine ekledi.
Son Dakika