Çankırı Organik Kavun Yetiştiriciliği Projesi meyvelerini vermeye başladı. 2012 yılında başlayan proje kapsamında Çankırı'da Kırkağaç 637 kavun çeşidi tohumunun üretimi yapıldı.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Çankırı İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Çakır Türkiye'de bir ilk olan organik kavun üretimini gerçekleştirdiklerini kaydetti. Çiftçilere sertifikalarını verdiklerini belirten Çakır, 15 çiftçi ile 205 dekar alanda organik kavun üretimi yaptıklarını ifade etti.
TAR-GEL personeli Mühendis Adem Kaya ise 2011 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na sundukları organik kavun yetiştiriciliği projesi hakkında bilgiler verdi. Kaya, Çankırı'nın ünlü bir meyvesi olduğu ve sertifikalı olarak organik üretim kapsamına dâhil edebilmek için kavunu seçtiklerini belirtti.
Aynı zamanda Hasakça Köyü Muhtarı olan çiftçi Kazım Türk köylerinde 15 çiftçiyle başladıkları projeden memnun olduklarını ifade etti. Türk, "Organik kavun Türkiye'de ilk olarak bu köyde başladı. Biz tarım köyüyüz ve böyle yeniliklere açığız." dedi.
Çankırı'nın vazgeçilmez ürünü olan kavun, il genelinde üretimi yapılmakla birlikte özellikle Merkez ilçe ve Kızılırmak ilçesinde daha yoğun olarak üretiliyor.
Kavun, Çankırı'da yaklaşık 40 bin dekar alanda yetiştiriliyor ve bölgede yoğun tüketimi olan bir meyve. Kavunun daha sağlıklı, çevreye ve doğaya zarar vermeyen, katma değeri yüksek ve diğer tarımsal ürünler arasında rekabet şansını artırmak amacıyla 2012 ile 2014 yılları arasında Çankırı'da organik kavun yetiştiriciliği projesi uygulamaya konuldu.
2011 yılında hazırlanan Çankırı Organik Kavun Yetiştiriciliği Projesi'yleÇankırı'nın tarımsal ürün deseninde büyük öneme sahip olan ve doğal şartlarda üretimi yapılan kavunu organik olarak yetiştirip bir marka haline getirme konusunda da önemli bir adım atılmış oldu.
Proje, İnaç Çalışma Bölgesi'nden sorumlu TAR-GEL personeli Mühendis Adem Kaya tarafından uygulamaya başlandı ve tüm safhalar izlenerek aynı zamanda eğitim çalışmaları sürdürüldü. Projenin Çankırı'ya ve bölgeye örnek teşkil edecek şekilde, demonstrasyon niteliğinde olması amaçlandı. Çankırı Organik Kavun Yetiştiriciliği Projesi 15 işletmede 205 dekar alanda gerçekleştirildi.
Proje alanına 2012 yılında kurak şartlara uygun olan Kırkağaç 637 kavun çeşidi tohumu ekilerek toprak işleme, ekim, gübreleme, bakım, hastalık ve zararlılar ile mücadele ve hasat işlemleri Çankırı İl Tarım Müdürlüğü'nce izlendi. Proje kapsamında kavun tohumu ve organik gübre, proje kaynaklarından finanse edilerek çiftçilere dağıtıldı. 2013 yılında proje alanında yeşil gübreleme amacıyla organik fiğ ekimi yapıldı. 2014 yılında ise Çankırı 637 kavunu organik olarak üretilerek piyasaya sunuldu.
Uygulanan proje kavun yetiştiriciliği ve organik tarım açısından demonstrasyon niteliğinde olup aynı zamanda kurslar, eğitim toplantıları ve çiftçi ziyaretleri gibi etkinlikler de gerçekleştirildi.
Organik ürün çeşidi olarak kavunun seçilmesinin sebebi ise kavun yetiştiriciliğinin Çankırı'nın tarımsal yapısında vazgeçilmez bir üretim sahasına sahip oluşu ve ciddi bir gelir kaynağı olması. Çankırı'nınmeşhur olan kavunu bu projeyle organik olarak yetiştirilip piyasaya sunarak bir marka haline getirilmiş oldu.
Türk Tob