Ökse otu halk arasında burç, çeti, gökçe, gövelek gibi isimlerle de tanınmaktadır. Tohumlarında bulunan yapışkan madde özel bir tutkal imalinde kullanıldığından ve bu tutkal kuş yakalamaya yaradığından bu yabancı ota ökse otu adı verilmiştir.
Mart-nisan aylarında çiçek açar. 20-80 cm yüksekliktedir. Çok yıllık, her dem yeşildir. Rüzgârla tozlaşır. Bu parazit bitki, odunlu bitkilerin dalları üzerine tutunarak çalımsı kümeler oluşturur. Ökse otunun meyvesinde yapışkan bir madde vardır. Meyveyi yemek için gelen kuşların gagalarına bu yapışkan madde sayesinde yapışır böylece meyve ve tohumlar diğer dallara ve ağaçlara taşınır. Tohumlar orada çimlenir ve gelişir.
Diğer bir bulaşma şeklide; kuşlar tarafından yenilen tohumların sindirim organından çimlenme kabiliyetini kaybetmeden pisliği ile çıkması ve dallar üzerine tutunarak orada kalmasıdır. Bu tohumlar, genellikle kış ve ilkbahar süresince dallarda yapışık kalır ve mayıs ayı içinde çimlenir. Ağacın kabuğuna genişçe bir çimlenme sathı ile temas eder ve bu kısmın ortasından çıkan bir emeç (kök) ağacın kabuğundan girerek dal eksenine dikey olarak gelişir, odun kısmına kadar kalınlaşarak uzar.
Küçük çatallı, yaz ve kış daima yeşil yapraklı, her yöne doğru büyüyebilen, top gibi yuvarlak çalımsı bir bitki ve üzerinde beyaz renkli tek çekirdeği olan bir üzüm danesi şeklinde gelişerek meyve oluşturur.

Zarar Şekli ve Ekonomik Önemi
Ökse otu yaprağını döken meyve ağaçları üzerinde yaşar. Onların su ve besin maddelerine ortak olmak suretiyle onları zayıf düşürür, verimini azaltır ve yaşlı ağaçların kurumasına neden olur. Ökse otu, Türkiye'de armut, ahlat, kayısı, elma, badem, erik, ardıç ve nadiren çamlar üzerinde yaşamakta ve zararlı olmaktadır.
Mücadelesi
Kültürel Tedbirler
Ökse otu meyvesi oluşmadan aralık ayında ağaçların dal ve gövdesindeki ökseler kesilmelidir. Bu suretle tohumla yayılış önlenmiş olmakla beraber ökseler de kesilmiş olur.
Kimyasal Mücadele
Pratikte kullanılabilir bir kimyasal mücadele yöntemi bulunmamaktadır.
tarim.gov.tr