EGET Vakfı trüf mantarının ardından lavanta yetiştiriciliğine başladı. Vakıf işletmesinde, önümüzdeki dönemde ayrıca lavanta balı üretilecek. Elde edilen gelir öğrencilere burs olarak verilecek.
Muğla'da öğrencilere burs vermek amacıyla kurulan ve tarımsal işletmeleriyle dikkat çeken EGET Vakfı, zenginlerin yiyeceği olarak bilinen trüf mantarının ardından, sahil kesiminin ilk lavanta tarlasını da oluşturdu. Lavantalar, Muğla'nın ünlü çiçek balı yanında, bu kez lavanta balına da kaynaklık edecek.
Tarım alanında yüksek katma değerli ürünlere geçiş için çeşitli yollar arandığı bir dönemde, öğrencilere burs sağlamak üzere Muğla'nın Ula ilçesinde kurulan ve tarım işletmesini hayata geçiren Eğitim, Geriatri, Ekolojik Tarım, Turizm Vakfı (EGET Vakfı) trüf mantarının ardından lavanta yetiştiriciliğine başladı. Vakıf, Ula Armutçuk tarım işletmesinde lavanta fideleri toprakla buluşturuldu. Özlem Uzman ve Safai Özer tarafından kurulan EGET, 2016-2017 eğitim-öğretim dönemi için de burs çağrısını yaptı.
Tarıma yüksek katma değerli ürünler
Vakıf, Armutçuk Tarım İşletmesinde, trüf aşılanmış meşe fidanlarını 2015'te toprakla buluşturdu. Aynı alanın değerlendirilmesi için Ula İlçe Tarım Müdürü Süleyman Kurnaz'ın önerisiyle meşe ağaçlarının arasına lavanta dikildi. İşletmede, yörenin gereksinimini karşılamak üzere lavanta fidesi de üretilmeye başlandı. Vakıf işletmesinde, önümüzdeki dönemde ayrıca lavanta balı üretilecek. İlk lavanta balı, 2018'de raflarda yerini alacak.
İlk kez sahilde üretilecek
Lavanta ekimiyle sahil kesiminde ilk kez bu bitki tarımsal amaçlı olarak üretilmeye başlanacak. Lavanta, aynı zamanda lavanta balının üretilmesi için de arıcılara kaynaklık edecek. EGET, zenginlerin yiyeceği olan "trüf mantarı" yetiştirilmesi için de, mantar aşılanmış meşe ağaçlarını 2015'te aynı alanda yetiştirmeye başlamıştı. Trüf mantarı da 2019'da hasat edilmeye başlanacak.
Lavanta dikiminin ardından konuya ilişkin bir değerlendirme yapan EGET Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Safai Özer, "Vakfımız, elde ettiği geliri öğrencilere burs olarak verecek. Vakıf senedimizin değiştirilemez maddesi bu. EGET, Tarım İşletmesi, ürettiği ürünlerle örnek olmayı da amaç edinmiş olan bir kuruluş. Tarımsal üretim çeşitlilikleri bağlamında yöre çiftçilerine yeni seçenekler sunmayı hedefl erimizden biri sayıyoruz. 'Eğitime destek olsun lavantanın çiçeği' diyerek özverili ve amaçlarımıza inanan dostlarla birlikte ilk lavanta fidelerimizi diktik. Lavandula Süper-A türü lavanta fidesi fazlamızın satışına da başladık" dedi. Ekonomik sıkıntılarından dolayı öğrenim görme zorluğu yaşayan üniversite öğrencilerine, 2016- 2017 öğrenim döneminde başlamak üzere burs vermeyi asal amaç edinen EGET Vakfı yöneticileri, vakfa kaynak sağlamak üzere iktisadi işletmeler kurmayı kaçınılmaz saydıklarını belirtmekte. Bu amaçla, kurucular tarafından Ula ilçesi Armutçuk Mahallesi ile Menteşe ilçesi Böbecen mevkiinde araziler satın alındı. Vakfın ilk tarım işletmesi olan Armutçuk Tarım İşletmesi, Muğla / Ula, Armutçuk Mahallesi'nde geçen yıl kuruldu. Armutçuk'ta 22 bin metrekare arazide, kamu dışında en büyük trüf mantarı üretim alanı oluşturuldu. Trüf mantarı, meşe ağacının köklerinde yetişiyor ve dünyanın en pahalı yiyecekleri arasında bulunuyor. Bu arazide ilk ürününü 2019 yılında verecek olan mantar aşılanmış meşe fidanlarının arasına lavanta fideleri dikildi. Vakıf, Muğla Menteşe, Böbecen bölgesinde, doğayla barışık, sağlıklı yaşam turizmi işletmesi kurulması için yasal prosedürleri tamamlamaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor.
Dünya.com