Adana Ticaret Odası (ATO), Tarım ve Orman Bakanlığının "Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik Taslağı" hakkında önemli bir rapor hazırladı. ATO Yönetim Kurulu Üyesi Halid Milli, bu taslak hakkında görüş raporu sundu ve Çukurova'nın tarım sektöründeki sorunlarına dikkat çekti.
Halid Milli, Adana'da tarımsal üretimdeki girdi sorunlarına vurgu yaparak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan tarımsal girdi fiyat endeksine göre yaşanan yüzde 62,79'luk enflasyonun, Adana'da üretilen başlıca tarım ürünlerinin satış fiyatlarına yansımadığını belirtti. Özellikle turunçgil sektöründe işçi sıkıntısı yaşanmasının, ürünlerin geç hasat edilmesine ve düşük fiyatlarla tüccarlara satılmasına neden olduğunu vurgulayan Milli, bu durumun Adana ekonomisinin 2023 yılında büyük kayıplar yaşayabileceği uyarısında bulundu.
Milli, gelecek sezonlarda yaşanabilecek sorunları önlemek için iki çözüm önerisi sundu. Kısa vadeli çözüm olarak, yurtdışından sezonluk geçici işçilerin getirilmesini önerdi ve bu sayede hasat miktarını artırmanın yanı sıra maliyetleri düşürerek ürünlerin rekabetçiliğini artırabileceklerini ifade etti.
Ayrıca, orta ve uzun vadede köylerin kalkındırılması ve gençlerin şehirden köylere dönüşünü teşvik etmek için tarımsal kazancı artırıcı adımların atılmasını önerdi. Bu çözümlerin uygulanmasıyla Adana'nın dünya çapında bir tarım üretim merkezi haline gelebileceğini ve "Örnek Köy" projesi ile öncü bir şehir olabileceğini belirtti.
Halid Milli, Tarım ve Orman Bakanlığı'na, Çukurova Bölgesi'nin tarım potansiyeline dikkat çekerek, yeni tarımsal üretim yönetmeliği taslağına dair görüşlerini içeren bir rapor sunduklarını ifade etti. Raporda, eğimi yüzde 6'nın altındaki bölgelerde yeni meyve bahçelerine izin verilmemesinin ihracatı azaltabileceği ve Adana'nın özel bir üretim bölgesi olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgusu yapıldı. Ayrıca, yönetmelik uygulanabilirliğini test etmek amacıyla pilot uygulamalara geçilmesi önerildi.
iha.com.tr