ÖDEMİŞ OVASINDA ARPA SİLAJI HAREKETLİLİĞİ

Hayvancılıkta önemli bir noktaya gelen İzmir'in Ödemiş ilçesindeki üreticiler, yılda iki kez yetiştirilen arpa silajları ile adeta rahat bir nefes aldı.

Ödemiş ilçesi, son yıllarda hayvancılıkta önemli bir noktaya ulaştı. Üreticiler, yılda iki kez yetiştirilen arpa silajları ile de rahat etti. Maliyeti mısır silajına göre ucuz olan arpa silajının, sütte verimliliği artırdığı kaydedildi. Üretici Mehmet Köşktepe, ilçesinin hayvancılıkla ilgili önemine vurgu yaptı. Köşktepe, "Ödemiş son 10 yılda tarım ürünlerinin para etmemesi, pamuğun, tütünün, susamın, çavdarın, karpuzun, biberin bitirilmesi bunun yanında geçtiğimiz yıllar içinde patatesin de para etmemesinden dolayı birçok çiftçi hayvancılığa geçiş yaptı. Aslında birinci sınıf tarım arazisi olan Ödemiş ovasında hayvancılığın yapılması tarlalara sadece mısır, şalgam, arpa ekilmesi ne kadar mantıklı bilemiyorum. Ancak çiftçi çaresizliğinden ve çıkış yolu aramasından dolayı hayvancılığa yöneldi. Çiftçi bir ilçe olduğumuz içinde hayvancılığımız bir anda aşırı büyüdü ve Ödemiş'e küçük Hollanda denilmeye başlandı" dedi.

Köşktepe, arpa silajının üreticilerin imdadına yetiştiğini ifade ederek, "Hayvancılar özellikle bahar döneminde kaba yem problemi çekiyor. Burada devreye arpa silajı giriyor. Eskiden hayvancılığın aile hayvancılığı olduğu dönemde arpa ekilir kurutulur hayvana kaba kuru yem olarak zaman zaman verildi; ancak şimdi hayvan sayısının artması ile mısır silajından sonra en popüler gıda maddelerinden biri de arpa silajı oldu. Arpa, Kasım ayında ekildikten sonra kış boyunca yağmurlarla kendisini yetiştiriyor. Bugün gidin tüm çiftliklere bakın mısır silajı ya bitmiş ya da bitmek üzeredir. İşte böyle bir zamanda arpa silajı hasadı yapılıyor ve mısır silajının yerini dolduruyor."

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.