Balıkesir'de nisan ayında beklenen yağmurlar mayıs ayında yağınca çiftçinin fideleri çöp oldu.
Kökleri çürüyen on binlerce sebze fidesini sökmeye başlayan çiftçiler, domates, patlıcan, biber ve salatalık gibi ürünlere zam sinyali verdi.
Balıkesir'de nisan yağmurları mayıs ayında yağınca çiftçi zor durumda kaldı. Geciken yağışlar Türkiye'nin önde gelen tohum depoları arasında sayılan Balıkesir'in Köseler köyünde on binlerce fidenin çürüyüp çöpe atılmasına sebep oldu. Zor durumda kalan çiftçiler bir yandan çürüyen fideleri tarladan kaldırmaya çalışırken, diğer yandan da ekim zamanını kaçırmadan üretime başlamanın yollarını arıyor. Köseler köyünde yıllardır çiftçilik yaptığını söyleyen Mehmet Aydın, "Nisan ayında beklediğimiz yağmurların mayıs ayında yağması yüzünden arazimize giremedik, ekinler kaldı. Fidelerde hastalık başladı. Yağmurun bol olmasından dolayı fidelerde mantar, kök çürüklüğü, kara leke gibi hastalıklar oldu, epey zayiatımız var" dedi.
Türkiye'nin önde gelen tohum firmalarının Köseler köyünden tohum alarak işlediğini ifade eden Aydın, "Sebze tohumu denildiğinde Köseler akla gelir. Türkiye'de 147 tohum şirketi burada köylüye üretim yaptırıyor. Domates, biber, patlıcan gibi sebze tohumlarının yüzde 90'ı burada yetişiyor. Mesela domatesi düşünürsek, tohumluk olarak her yıl 8 ton civarında tohum alıyorduk. Ancak bu yıl 2 ile 2 buçuk ton ürün alacağız. Bu aynı zamanda zam ve çiftçinin batışı demek" şeklinde konuştu.
Nurullah Giden ise, "Hava şartlarından dolayı zorda kaldık. Nisan yağmuru mayısta yağdığı için herkes bu sıkıntıyı yaşadı. Zararımızı net bilemiyoruz, herkesin arazi büyüklüğüne bağlı. Şimdi bu fideleri atıp sanayiciden fide almayı düşünüyoruz. Hibrit fidesi alacağız, geç ekeceğk, zararımızı kurtarmaya çalışacağız" dedi.
Son Dakika