Yıllık ortalama 3.6 milyon ton üretimi, 1 milyar doları aşan ekonomik değeri ile özellikle Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde 5 milyon nüfusun geçimini sağlayan önemli sektörler arasında bulunan narenciyenin 2014- 2015 ihracat sezonu açıldı.
Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Narenciye Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu ve Türkiye Yaş Meyve Sebze Sektör Kurulu Başkanı Ali Kavak, ihracat sezonu ile ilgili yaptığı değerlendirmelerde, narenciye ihracatının, Narenciye Tanıtım Grubu'nun (NTG) faaliyete başladığı 2009 yılından bu yana gerek değer, gerek miktar bazında yüzde 16'lık bir artış gösterdiğini söyledi.
İHRACATIMIZ ARTTI
2009 yılında 800 milyon dolar olarak gerçekleşen narenciye ihracatının, 2013 yılında 931 milyon dolara ulaştığına dikkat çeken Kavak,Narenciye Tanıtım Grubu'nun çalışmaları sonucunda narenciye ihracatının önemli bir seviyeye ulaştığını belirtti. Kavak, şunları söyledi:
"Yeni pazarlar bulmak ve ülke ihracatını artırmak, tarımda modernizasyon için yaptığımız inovatif çalışmalar, Ar-Ge çalışmalarına verdiğimiz büyük önem ve dünyadaki rakiplerle rekabet edebilmek adına narenciyenin bütün aşamalarında teknolojiyi etkin bir şekilde kullanmamızla ciddi mesafeler kat ettik."
Sektörün toplam 102 ülkeye ihracat yaptığına işaret eden Kavak, 2013 yılında narenciye ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 2.2 artışla 931 milyon dolara çıktığını vurguladı.
Kavak, 2013'te ihracatı en fazla yapılan narenciye ürününün mandalina olduğunu belirterek, "Narenciye ihracatımız için belirlenen hedef ülkeler arasında olan ve NTG'nin tanıtım faaliyetlerinde bulunduğu Rusya, Ukrayna, Almanya gibi ülkelerde artışlar gerçekleştr. 2013 yılında dünya genelinde diğer tedarikçi ülkeler ile karşılaştırıldığında ise, ülkemiz narenciye ihracatında üçüncü sırada yer almıştır" dedi.
DÜNYA TURUNÇGİL KONGRESİ MERSİN'DE YAPILACAK
Narenciye Tanıtım Grubu'nun yurt içinde Fresh Türkiye Fuarı, Mersin Gıda,Tarım Fuarı, Mersin Narenciye Festivali, Dörtyol Festivali gibi yerel etkinliklerin yanı sıra 55 ülkenin katıldığı Akdeniz Mutfak Günleri gibi uluslararası etkinliklerde yer aldığını belirten Ali Kavak, Dünyanın 56 ülkesinden bin 500 delegenin katıldığı Uluslararası Dünya Turunçgil Kongresi'nin 14'cüsünün 2020 yılında Mersin'de yapılması için yapılan girişimlerin olumlu sonuçlandığını söyledi ve ekledi:
"Mersin 14'üncü Dünya Turunçgil Kongresi'ne ev sahipliği yapma şansı yakaladı. Organizasyon, Kongrenin bilimsel ve akademik bir kongre olması dolayısı ile büyük bir önem taşımaktadır. Üretim ve ihracatı her geçen yıl artan, yaş meyve-sebze ihracatımızın yarısını karşılayan önemli bir meyve grubu olan narenciyenin yeni ihracat sezonu başladı."
Son Dakika