MÜEZZİNOĞLU `SU` GENELGESİ GÖNDERDİ: DEPOLAR YILDA EN AZ BİR KEZ TEMİZLENECEK

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı (THSK) 81 il valiliğine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu imzalı 'İçme-Kullanma Suyu İzlem Faaliyetleri Genelgesi' gönderdi.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı (THSK) 81 il valiliğine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu imzalı ‘İçme-Kullanma Suyu İzlem Faaliyetleri Genelgesi’ gönderdi. İçme-kullanma suyunun dezenfeksiyonunun otomatik klorlama cihazı kullanılarak kesintisiz ve etkili bir şekilde yapılarak, serbest klor ölçümlerinin günlük olarak izleneceği belirtilen genelgede, "Su depolarının yılda en az bir kez temizlenerek depo iç yüzey fiziki ve teknik uygunsuzluklarından kaynaklanabilecek kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik uygunsuzlukların önlenmesi sağlanacak. Yapılan tüm uyarılacak rağmen gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda Başkanlığımızca ilgililer hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulacak ve suda tespit edilen uygunsuz durukları kamuoyu ile paylaşılacak." denildi. 

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı (THSK) 81 İl Valiliği’ne ‘İçme-Kullanma Suyu İzleme Faaliyetleri Genelgesi' gönderdi. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu imzalı genelgede belediyeler ve il özel idarelerine içme-kullanma suyu çalışmaları kapsamında yapmaları gereken görevleri hatırlatıldı. İçme-kullanma suyunun temin edilmesinden belediye mücavir alanlarında belediyeler, diğer alanlarda ise il özel idarelerinin sorumlu olduğu belirtilen genelgede, "Bakanlığımız ise Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ile Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğince, içme-kullanma suyu kalitesinin belirlenmesinden ve denetiminden sorumludur." yenildi. 

Bu kapsamda ilgili kanun ve kararnamelerde ilave düzenlemelerle, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik'te değişikliğe gidildiği kaydedilen genelgede, "İçme-kullanma suyu tüketim miktarları dikkate alınarak il, ilçe, belde ve köy düzeyinde halk sağlığı müdürlüğünce su numunesi alımlarının aksatılmadan yapılmasına devam edilecek. Halkın tüketimine sunulan içme-kullanma suyunun dezenfeksiyonu klor ve klorlu bileşiklerle otomatik klorlama cihazı kullanılarak kesintisiz ve etkili bir şekilde yapılacak ve serbest klor ölçümleri de günlük olarak izlenecek. Suyun dezenfeksiyonunda kullanılacak klor solüsyonları belediye ve il özel idarelerince temin edilecek. İçme-kullanma suyu şebeke sisteminde yenileme, tamir ve bakım gibi çalışmaların yapılması sırasında gerekli güvenlik önlemlerinin alınması, genel sağlık kurallarına uyulması ve konu hakkında tüketicilere, halk sağlığı müdürlüklerine veya topluk sağlığı merkezlerine bilgi verilmesi sağlanacak." ifadelerine yer verildi. 

BELEDİYELERCE ÖDENMEYEN TAHLİL BEDELLERİ SU KULLANIM BEDELLERİNDEN MAHSUP EDİLECEK

İçme-kullanma suyu şebekesi yenileme, tamirat ve bakım çalışmaları sonrasında şebekeye su verilmeden önce dezenfeksiyon işlemleri normal klorlama düzeyinin 10 katı olacak şekilde yapılacağı vurgulanan genelgede şu ifadeler yer aldı: "Bu süre içinde gerekli tedbirlerin alınarak suyun kullanımının önlenmesi, suyun tahliye edilmesi ve tüketicilerin bu konuda bilgilendirilmesi sağlanacak. Şebeke sistemini temsil edecek şekilde içme-kullanma suyundan alınan numunelerin analiz sonuçlarında herhangi bir uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda gıda üretimi yapılan yerlerde halk sağlığının korunması amacıyla tespit edilen uygunsuzluk hakkında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri de bilgilendirilecek ve gerekli tedbirlerin alınması sağlanacak. İçme-kullanma suyu temin edilen kaynaklar ile su depolarının çevresel kirleticilere karşı korunması için gerekli tedbirlerin alınması ve koruma alanlarının oluşturulması sağlanacak. Özellikle içme-kullanma suyu depolarının yılda en az bir kez temizlenerek depo iç yüzey fiziki ve teknik uygunsuzluklarından kaynaklanabilecek kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik uygunsuzlukların önlenmesi sağlanacak. Belediye ve il özel idaresi sorumluluğunda bulunan içme-kullanma sularına ilişkin analiz ücretleri belediye mücavir alanlarında belediyelerce, belediye mücavir alanı dışında kalan yerlerde ise il özel idarelerince karşılanacak. Belediyelerce ödenmeyen tetkik ve tahlil bedelleri, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına belediyelerce tahakkuk ettirilecek su kullanım bedellerinden mahsup edilecek. Mahsuplaşmaya ilişkin usul ve esaslar bilahare bildirilecek. Yapılan tüm uyarılacak rağmen gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda Başkanlığımızca ilgililer hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulacak ve suda tespit edilen uygunsuz durukları kamuoyu ile paylaşılacak."

Son Dakika
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.