MİLLİ PATATES TOHUMLARINDA YÜKSEK VE KALİTELİ VERİM

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretilen ve patentleri alınan milli patates tohumları, yüksek ve kaliteli verim özelliğiyle tohumda rekabeti güçlendirecek.

Enstitüde yürütülen tohum ıslah çalışmaları kapsamında geçen yıl Ankara Tohumluluk Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğünde tescil edilen "Fatih" ve "Onaran" çeşidinin ardından bu yıl "Nahita", "Nam" ve "Ünlenen" adlı yerli patates çeşitlerinin ilk hasadından yüksek ve kaliteli verim elde edildi.

Her biri kendine özgü erkencilik, sanayilik ve yemeklik çeşitleri bulunan milli patates tohumları, piyasadaki 144 ithal çeşitle rekabet ederek ve patates tohumunda dışa bağımlılığı önleyerek ekonomiye katkı sağlayacak.

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, 2003 yılından bu yana ıslah çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi.

Türkiye'de patates üretiminde en büyük eksiklerden birinin tohumluk üretiminin yapılmaması olduğunu vurgulayan Pırlak, şunları söyledi:

"Ülkemizde tohumu ekilen 144 patates çeşidi var. Bunların tamamına yakını yabancı ülkelerin çeşitleridir. Amacımız tohumlukta dışarıya bağımlılığı önleyerek, ödediğimiz dövizin yurt içerisinde kalması ve milli ekonomiye katkı sağlaması, kendi çeşitlerimizin çiftçilerimiz tarafından üretilmesidir. Patates tohumu, üreticinin masraflarında çok büyük bir paya sahip. Yerli çeşitlerimizi çiftçi daha uygun fiyatlarla alacağı için üretim maliyetinde düşme olacak. Üretimi ve kaliteyi artırarak çiftçinin patatesten kazandığı gelirin artmasını sağlayacağız." 

Patates Araştırma Enstitüsü Islah Bölüm Başkanı Levent Abdullah Ünlenen de çalışmalar sonucunda elde ettikleri çeşitlerin kendi muadilindeki yabancı çeşitlerden daha üstün verimli oldukları için tescil edildiklerini kaydetti.

Yerli tohumların ithal çeşitlerle rekabet edebilecek özelliklere sahip olduğunu ifade eden Ünlenen, "Onaran çeşidi yüksek verimli, açık sarı et rengine sahip, orta erkenci grupta ve şu an için yüksek verimliliğiyle ideal bir çeşidimiz. Fatih ise daha erkenci bir çeşidimiz ve en önemli özelliği cipslik olması. Geniş alan çalışmalarımız devam ediyor, önümüzdeki dönemlerde de cips fabrikalarına vereceğiz. Ünlenen de yemeklik bir çeşidimiz. Açık sarı et rengine sahip, orta erkenci grubunda ince kabuklu ve çok yüksek verimli." diye konuştu.

Yabancı çeşitlerde hastalık taşınma riskinin fazla olduğuna dikkati çeken Ünlenen, yerli tohumların yaygınlaşmasıyla diğer ülkelerden hastalık taşınma riskinin ortadan kalkacağını dile getirdi.

"5 ton civarında standart verime sahip"

"Nam" isimli çeşidin ıslah çalışmalarını yürüten Murat Nam da yüksek verimiyle dikkati çeken Nam çeşidini çoğaltma işlemine başladıklarını kaydetti.

Yemeklik Nam çeşidini gelecek yıldan itibaren çiftçiye sunacaklarını belirten Nam, şu bilgileri verdi:

"Nam adlı yemeklik çeşidimiz, orta erkenci bir çeşidimiz. Diğer standart çeşitlerle rekabete girdiğinde zaman ve verim olarak bazı bölgelerde geçmiş olmakla beraber 5 ton civarında standart bir verime sahip. Nahita ise erkenci çeşidimiz. Tescil edilen milli çeşitlerimizi standartlardan ayıran özelliklerinden bir tanesi verimlilikleriyle öne çıkmalarıdır. Dekarda 4,5 ile 5 ton verim alınmaktadır. Her biri kendine özgü özellikleriyle erkencilik, yemeklik, sanayilik yönünden incelendiğinde diğer çeşitlere göre verim yönüyle öne çıktılar."

Anadolu Ajansı
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.