Türkiye'nin hemen her yerinde vatandaşlar yeni yılı coşkuyla karşılarken, kutlama yapacak fırsatı olmayan Fethiyeli çiftçiler dondurucu soğukta seralarında don nöbeti tuttu.
Fethiye'de hava sıcaklığının eksi derecelere düşmesi nedeniyle üreticiler yeni yeni yılı seralarında don nöbet ile başladı. Bölgenin önemli domates üretim merkezlerinden olan Karaçulha, Çamköy, Esenköy ve Eldirek mahallelerinde yılbaşını seralarında geçiren çiftçiler, günlerdir yılbaşı gecesi yapacakları kutlamayı planlayan milyonlarca kişinin aksine büyük emeklerle yetiştirdikleri ürünlerini korumaya çalıştı.
ÜRETİCİLER FİYAT ELEŞTİRİLERİNE TEPKİ GÖSTERDİ
"Millet eylenip kutlama yaparken, biz onların karnı doysun diye burada seranın içinde don nöbeti tutuyoruz" diyen domates üreticisi Neşet Kaban, "Yıl başını bundan sona ya 1 gün erken ya da 1 gün geç kutlayacağım. Çünkü son dönemde her yılbaşını don nöbetiyle geçiriyorum. Domatesi 2 ila 4 TL arasında ancak satabiliyoruz. Yılbaşı bizi ilgilendirmiyor. Yılbaşını ancak emekli olduğumuzda kutlayabileceğiz. Biz burada domates üretiyoruz. Fiyatı üç beş gün yüksek oluyor. Akşama kadar programda geze kadınlar 'oo domata pahalı, oo hıyar pahalı' diye dert yanıyor. 'Bunlar ilaçlı' diye bahane üretiyorlar. Fiyat ucuzken hiç çiftçiyi düşünmüyorlar. Ondan sonra gidip elzem olmayan şeylere 7-8 lira para veriyorlar. Yılda iki sefere domatesi 6 liraya alsan sanki ne olacak?" şeklinde sitem etti.
"ÇALIŞMAZSAK BORÇLAR NASIL ÖDENECEK"
Eğlenceye ayıracak vakitleri olmadığını ifade eden Kaban, şöyle konuştu: "Millet yılbaşında Sibel Can'ı alkışlıyor, biz de hıthıdını çekiyoruz. Donu bekleyebilirsen, domatesi elde edebiliyorsun. Bizde keyfi iş yoktur. Biz çalışarak devlete olan 2B borçlarımızı ödeyeceğiz. Çalışmazsak bu borçları kim ödeyecek? Biz burada nöbet tutarak, çalışmayanları beslemeye uğraşıyoruz"
Seraların içinde dona karşı önlem aldıklarını kaydeden Hasan Sütçü ise, "Hava sıcaklığı dışarıda 2 derece, seraların içinde ise sıfırın altına düşüyor. Sobalarımızı yaktık, hava çok sert. Türkiye'nin her yeri soğuk ama bir turizm cenneti olan Fethiye'de bu kadar aşırı soğuklar çok sık görülen bir şey değil. Odun çok pahalı, günde 400 kilo odun yakıyoruz. Domatesleri satacağımız iyi bir tüccar bulamadığımız için nakitte büyük sıkıntı yaşıyoruz" şeklinde konuştu.
İHA