ÇİFTÇİ DON NÖBETİNDE

Mersin'in Erdemli ilçesinde çiftçiler, seralarda soba yakarak mahsullerini soğuktan korumaya çalışıyor. Meteoroloji ise zirai donun hafta sonunda da süreceği yönünde çiftçileri uyarıyor

Mersin'li çiftçiler, 2016 yılına zirai don nöbetiyle girdi. Meteorolojinin 3 günlük zirai don uyarısıyla Erdemli ilçesinin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Kumkuyu'da çiftçiler, geceyi seralarında geçirdi. Sıcaklığın akşam saatlerinden itibaren düşmesiyle birlikte seralara kurulan sobalar da birer birer yakıldı. 2 dönüm serasında yaklaşık 10 ton domatesinin bulunduğunu belirten çiftçi Mehmet Balcı, "Soğuk bitkileri her yönüyle etkiliyor. Sıcaklık eksiye düştüğünde bitkinin hayatı bitiyor, ölüyor. 1-2 derece bitkiyi korkutuyor, domatesler büyümüyor, kökü hastalanıyor. Bu sebeple mahsulleri dona vurdurmamak için sobaları mecburen yakıyoruz" dedi.

'Geçimimiz için nöbet tutmak zorundayız'

Sıcaklığın seranın içinde 3,5-4 derece civarında olduğunu ifade eden Balcı, "2 dönüm seram var. İçine 6 tane soba kurdum. Bitkiler zarar görmesin diye tamamını yaktım. Sabaha kadar beklemek zorundayım, nöbet tutuyorum. Seranın içindeki sıcaklığı 5-6 derecede tutmam lazım ki, bitkilerim ölmesin. Derece sıfırı gösterdiğinde bitkinin hayat fonksiyonu bitiyor. Geçimimiz için bu domatesleri korumak zorundayız" diye konuştu.

'Çiftçinin yılbaşısı olmaz'

Serada nöbet tutan Abdullah Balcı da çabalarının sıcaklığı düşürmemek olduğunu belirterek, "Sıcaklık düşerse bitki ölür. Güzelim domatesler ziyan olur. Çiftçinin yılbaşısı olmaz. Bugün yılbaşı gecesi, biz burada soba yakıyoruz. Bitkileri öldürmemek için uğraşıyoruz. Sonuçta bu bizim geçim kaynağımız. İyi bakmamız lazım, bunlarla ekmek parası kazanıyoruz" şeklinde konuştu.

Yıllık 400 bin tonun üzerinde domates üretilen ilçede üretimin yaklaşık 15 bin dönümü seralarda gerçekleştiriliyor. Meteoroloji ise zirai donun hafta sonunda da süreceği yönünde çiftçileri uyarıyor.

Yeni Mesaj
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.