Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, ormancılık faaliyetlerini, helikopter gezisiyle kamuoyu ile paylaştı.
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Davultepe Orman İşletme Şefliği Kuyuluk Orman Deposu'ndan başlayan helikopter gezisi, Erdemli, Çamlıyayla ve Tarsus ilçesindeki ormanlık alanların havadan gözetlenmesi ile devam etti. Orman Bölge Müdürü Abit Baca ve bir grup gazetecinin katıldığı etkinlikte, Erdemli ilçesindeki iyi tarım uygulamaları ile Hacıalanı bölgesindeki gölet ve sedir ekim alanları havadan görüntülendi. Yine bu bölgede orman yangınlarıyla mücadele için oluşturulan su toplama göletleri de yakından incelendi. Gezi kapsamında Çamlıyayla ve Tarsus ilçesindeki ormanlık alanlarda yapılan gençleştirme ve rehabilitasyon çalışmaları hakkında da bilgiler verildi. Yaklaşık 1.5 saat süren helikopter gezisinde, Mersin sahilleri ile Kazanlı Turizm Bölgesi'nin de havadan görüntülenme fırsatı ortaya çıktı.
Gezi sonrası çalışmalarla ilgili bilgi veren Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, son dönemde alınan yağışların, orman yangınları riski açısından kendilerini rahatlattığını söyledi. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü olarak orman yangınları açısından önceki yıllara göre çok başarılı bir sezon geçirdiklerini vurgulayan Baca, "Bu yıl yaşanan 78 orman yangınında 68 hektarlık bir alanda zarar meydana geldi. Türkiye ve Mersin'in geçmiş 10 yıllık ortalamasına bakıldığında, 855-900 hektarlık bir rakam ortaya çıkıyordu. 855 hektarlık Türkiye ortalamasına göre, biz bu yıl 68 hektarlık bir hasarla sezonu tamamladık. Bunun yanında her yangına ulaşım ortalaması 17 dakika iken bu yıl 15-16 dakikaya ulaştık. Ben buradan emeği geçen tüm ekiplerimize teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum" dedi.
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nde bin 750 personelin görev yaptığını, bunun 940'ının yangınla mücadelede görev aldığını kaydeden Baca, müdürlük bünyesinde 2 yangın söndürme helikopteri, 58 arozöz, 28 adet ilk müdahale aracı, 10 dozer, 7 greyder, 25 motosiklet ve su ikmal araçlarının bulunduğunu belirtti.
Yangınla mücadelede son yıllarda aldıkları tedbirlerden birinin de orman içerisinde 5 kilometre mesafeyi geçmeyecek şekilde havuzlar ve yangın göletleri yapmak olduğunu aktaran Baca, "Bu yıl 28 adet daha bu havuzlardan yaptık. 245 adet havuzumuz oldu. Yangın çıktığında helikopterin su alma mesafesi çok uzak olursa çok fazla başarı elde edilemiyor. O yüzden biz ne kadar çok su toplama çukuru dediğimiz yangın göletleri yaparsak o kadar çok başarı elde ediyoruz. Pilotlarımız 3-4 dakikada yangının üzerine su bırakabiliyorlar. Arkasından da kara ekiplerimiz yangına müdahale edebiliyorlar" diye konuştu.
"SEDİR ÜRETİMİNDE EN BAŞARILI BÖLGEYİZ"
Ağaçlandırma çalışmalarına bu ay içerisinde başlayacaklarını da ifade eden Baca, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nün sedir üretiminde en başarılı bölgelerden biri olduğuna vurgu yaparak, "Akdeniz'in ve Torosların simgesi olan sedir üretimi konusunda, 1960'lı yıllardan bu yana yaklaşık 100 bin hektar sedir gençleştirmeleri ve ağaçlandırmaları yapıldı. Sedirdeki rehabilitasyonda simge olmuş bir bölge müdürlüğüyüz. Önümüzdeki dönemde ağaçlandırma çalışmalarına yoğunlaşacağız. Yaklaşık 5 bin 300 hektar civarında yıllık bir programımız var" ifadelerini kullandı.
Bunun yanında en önemli projelerden birinin de köy yakınlarında gelir getirici ağaçlandırma çalışmaları olduğuna dikkat çeken Baca, "Bakanlığımızın uyguladığı iyi politikalardan biri de köylülerimize, köy kenarlarında gelir getirici ağaçlandırmalar yapmak. Bunlar ceviz, badem, fıstık çamı, harnup, defne gibi ağaçlar. Bu sene de her işletme şefliği 2 köyde böyle bir çalışma yapacak. 44 işletme şefliğimiz var. Bin 28 hektarlık bir alanda bu sene bu ağaçlandırmaları yapacağız. Bunların 3 yıl süreyle bakımını kurum olarak biz yapacağız, sonra da köylülere vereceğiz. Geliri de köylülerin olacak" şeklinde konuştu.
İHA