LİMON AĞAÇLARI`NDA BUDAMA EĞİTİMİ

Erdemli Ziraat Odası Tarım Danışmanları Erdemli İlçesine Bağlı Tömük Mahallesi'nde Limon Ağaçları'nda budama eğitimi verdi.

Limon ağaçlarında budamanın önemi, budama işleminin nasıl yapılacağı ve budama sonrası ağaçların bakımının nasıl yapılması gerektiğini Erdemli Ziraat Odası Mühendisleri çiftçilere uygulamalı olarak anlattı.

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Ahmet Öger limon ağaçlarında budamanın gerekli olduğunu vurgulayarak sözlerine söyle devam etti; Limon yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur. Budama yapılmayan ağaçlarda; taç düzensiz gelişir, fazla verim nedeniyle dallar kırılır, küçük ve kalitesiz meyve oluşur, sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz, kısa zamanda verim düşerperiyodisite (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) görülür. Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir dedi.

Erdemli Ziraat Odası personeli Ziraat Mühendisi Ali Tunç; Bugün Tömük Mahallesi’nde çiftçilerimize budama ve budama sonrası bahçe bakımı ile ilgili bilgilerimizi çiftçilerimiz ile yerinde uygulama yaparak paylaşıyoruz. Limon ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir. Limon ağaçlarında budama, kaliteli çiçek açmasını ve meyve alınmasını etkiler. Genç Limon ağaçları, taçsız olarak düz bir fidan hâlin de dikilir. İlk yıllar, gövdeden çıkan yan dallara dokunulmaz. Sadece, kök boğazından çıkan sürgünler temizlenir. Limon ağaçlarının alçak boylu ve kısa dallı olmaları erken ve bol meyve verimini etkiler ve nedenle budama işlemlerini her yıl düzenli olarak yapılması gereklidir. Bu konuda tarım danışmanlarımız ile çiftçilerimize destek vermekteyiz dedi.

Gençleştirme budaması, Limon ağaçlarında yeniden kuvvetle sürgünler meydana getirerek yeni bir taç teşkil edilmesi için yapılır. Böylece, ağaçta verim yeniden arttırılacağı gibi, meyvelerin de kaliteleri yükseltilmiş olur. İhtiyarlamış ve ölmeye yüz tutmuş Limon ağaçlarında gençleştirme budaması yapılmaz. Gençleştirmede Limon ağacının budamaya karşı dayanma derecesi de göz önünde bulundurulur. Gençleştirme budamasında, ilk olarak kurumuş, sıklaşmış ve birbirine binmiş dallar kesilir. Geri kalan dallarda, kısaltma budaması yapılarak, ağacın tacı küçültülmüş ve yeniden kuvvetli sürgünlerin teşekkülü temin edilmiş olur. Bazı ağaçlarda, budama yapılması neticesi olarak, çift katlı bir taç teşekkül eder. Böyle ağaçlarda, üst taç atıldıktan sonra, zayıflamış olan alt taç dallarında da kısa budama yapılarak, ağaçta kuvvetli ve dengeli bir taç meydana getirilir. Düzgün bir taç budaması yapıldıktan sonra, iyi bir toprak işlemesi, sulama ve gübreleme ile yeter miktarda Limon dal ve dalcıklarının meydana gelmesine yardımcı olunmalıdır.

Tarım.com.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.