KURUTULMUŞ GIDALARIN ÖNCÜ İSMİ : KURUCUM GIDA

Kurucum Gıda Genel Müdürü Mehmet Volkan Poyraz ile Kurucum Gıda Firmasının kuruluş öyküsünü ve ürünlerini konuştuk.

2007 yılında endüstriyel gıda kurutma makineleri ile başlayan üretim yolculuğuna 2012 yılında Kurucum Gıda'nın da eklenmesiyle birlikte kurutulmuş gıda ve ürün konusundaki tecrübelerini sektöre aktardıklarını söyleyen Kurucum Gıda Genel Müdürü Mehmet Volkan Poyraz, kuru gıdalar başta olmak üzere kuru sebze ve meyvelerin üretiminden hasatına daha sonra da kurutulma aşamasına kadar geçen süreci ve Kurucum Gıda'nın çalışmalarını bizlerle paylaştı.

Mehmet Bey, Kurucum Gıda'nın kuruluş sürecini ve yaptığınız faaliyetlerden bahseder misiniz?

Kurucum gıda firmasını kurma fikrimiz ilk olarak 2007 senesinde kurmuş olduğumuz EKSİS makine ve gıda Ltd. Şti. firmasında üretimini yaptığımız endüstriyel gıda kurutma makineleri ile başladı.  Kurucum gıdanın 2012 yılında kurulmasına kadar geçen zamanda, sektöründe öncü olan kurutma sistemlerinin imalatını ve satışını yapmakla, kurutulmuş gıda üretimi konusundaki bilgi ve tecrübemizi uygulamalı olarak günden güne artırdık. Gelen geri dönüşler ve talepler ile elde ettiğimiz teknik verileri kayıt altına aldık. Sektörün talep ettiği ürünler üzerine araştırmalar yaptık. Sonuç olarak ortaya çıkan bilgi ve birikimin verdiği güç ile, dikiminden hasatına kadar, hasatından işlenip kurutulmasına kadar, ambalajından tüketilmesine kadar her süreçte müşterilerimizin memnuniyetine ve kalitesine en uygun kurutulmuş gıdaları sunmak için Kurucum Gıda'yı kurduk. Kurucum gıda ar-ge çalışmalarına ağırlık veren yeni ürünler üzerine çalışmalar ve yatırımlar yapan bir firmadır. Bu konuda projeler yazmakta, üniversite-sanayi işbirliği üzerinde çalışmalar yapmaktayız.

Hangi sebze, meyve ve ürünleri kurutuyorsunuz? Ürünleri kuruturken hangi aşamalardan geçiyorlar, süreç nasıl işliyor?  Bu süreçte gıda ve ürünlere özel dikkat edilen noktalar nelerdir?

Şu anda firmamızda çok çeşitli gıdalar özel ekipmanlar ve alanında profesyonel elemanlar ile en güzel şekilde işlenerek kurutulmaktadır. Ürün çeşidi olarak sebzeler ve meyveler ağırlıklı olmak üzere 70'den fazla ürün işlemekteyiz. Sebzelerde ağırlıklı olarak havuç, kapya biber, domates, mantar, brokoli, maydanoz, soğan, sarımsak, ıspanak, dereotu işlemekteyiz. Meyvelerde ağırlıklı olarak muz, çilek, kavun, karpuz, elma, portakal, kivi, incir, nar, kayısı ve şeftali işlemekteyiz. Ayrıca müşterilerimiz karışım olarak da bu ürünlerden isteyebiliyor müşterilerimizin istediği ürünler ve oranları doğrultusunda karışım hazırlanarak sebze karışımı veya meyve karışımı olarak sunuyoruz. Bunların dışında farklı olarak dilimli zeytin, zeytin tozu, peynir tozu, limon-portakal kabuğu, nar kabuğu,  Isparta yöremizin adıyla eşleşen gülün kurusu ve tozu da müşterilerimize sunulmaktadır. Ayrıca ön pişirilmiş-kurutulmuş ürünler olarak da hizmetimiz olup buradaki ürünlerimiz, nohut, fasulye, pirinç, buğday, mercimek, şehriye, haşlanmış sığır ve tavuk eti gibi ürünlerden oluşmaktadır. Bunların dışında meyve cipsi ürünlerimiz çilek cipsi, kavun-karpuz cipsi, muz cipsi, portakal cipsi ve bazı çay olarak tüketilen bitkilerin kurusunu da işlemekteyiz.

 

"Kendi çocuğunuza yedirmeyeceğiniz bir ürünü satmayın..."

Ürünlerin işleyiş süreci en başta en kaliteli hammaddenin temini le başlamaktadır. Zamanında ve mevsiminde hasat edilen kaliteli ürünler hammadde olarak alınır. Bunun için bazen üretici ile anlaşılarak ürünleri istenilen daha uygun özellikte yetiştirmesi için destek verilir. Hammadde temininde firmaya alınmadan önce bazı fiziksel ve kimyasal analizlerden geçirilmek suretiyle ayrım yapılır. Firmaya kabul edilen hammaddeler kurutulmadan önce gerekli ön işlemlerden geçirilerek kurutmaya hazır hale getirilir. Yabancı maddelerden ve hasarlı hammaddeden ayırma, yıkama-temizleme gibi temel işlemler haricinde, bazı ürünlerde çekirdek ve kabuk ayırma, farklı kesim metotları ve bazı ürünlerde ön pişirme gibi işlemler mevcuttur. Kurutulmaya hazır hale gelen ürünler EKSİS makine olarak kendi imalatımız olan özel olarak kurutma için tasarlanmış çok fonksiyonlu fırınlarda kurutulur. Kurutulan ürünler bazı fiziksel ve kimyasal analizlere tabi tutulur. Daha sonra müşterinin istediği nem oranında farklı ambalaj materyalleri ile paketlemesi yapılarak hazır hale gelir. Dikkat edilmesi gereken hususları şu cümleyle özetlemek isterim "Kendi çocuğunuza yedirmeyeceğiniz bir ürünü satmayın..."

Kurutulan ürünler hangi alanlarda ve ürün gruplarında kullanılıyor?

Kurutulan ürünlerin birçok kullanım alanı bulunmakla birlikte en çok kurutulmuş sebzeler hazır çorba endüstrisinde, kurutulmuş meyveler kahvaltılık gevreklerde ve bisküvi sektöründe, ön pişirilmiş ürünler aşurelik vs. kısa sürede pişebilen hazır hammadde olarak, gül tozu gibi bazı ürünlerimiz pastacılık sektöründe, kurutulmuş bazı bitkilerimiz de çay sektöründe kullanılmaktadır. Kurutulmuş ürünlerin en önemli avantajı mevsiminde yetişen  ve işlenen kaliteli hammaddenin yıl boyunca bozulmadan saklanabilmesi ve kaliteli hammaddeyi uygun fiyata her zaman kullanabilmektir. 

Doğal ve katkısız meyve cipsleri projenizden bahseder misiniz? 

Doğal ve katkısız meyve cipsleri üretim projemiz KOSGEB tarafından desteklenmektedir. Öncelikle bize bu imkânı veren devletimize daha sonra kurum çalışanlarına teşekkürü borç biliriz. Bu projemiz farklı meyvelerin şeker veya herhangi bir kimyasal katkı maddesi kullanılmadan doğal olarak cips tekstür ve tadında kurutulması üzerinedir. Piyasada olan bazı kurutulmuş meyveler mevcuttur fakat hiçbir katkı maddesi kullanmadan olduğu gibi kurutulması yoktur.  Ayrıca çoğu cips şeklinde değildir. Biz bu meyve cipslerini aynı kalitede ama katkı maddesi kullanmadan üreteceğiz. Buradaki amaçlarımızdan biriside farklı farklı meyveler de çalışmalar yaparak en uygun son şekline getirilmesi ve ülkemizde satılan yurtdışı firmaların mısır-patates cipsleri yerine ikame olarak yerli ve sağlıklı meyve cipsleri üretmektir. Ayrıca bu alanda yeni ürün geliştirme çalışmalarımızda yapılmaktadır. Ülkemizde ve dünyada her geçen gün kimyasal madde kullanımının getirdiği bazı olumsuz sonuçlar ve hastalıklarla karşılaşılmaktadır. Biz kurucum gıda olarak, öncelikle ülkemiz ve halkımız için daha sonra dünyadaki her insan için daha sağlıklı daha doğal ürünler üretmeyi hedeflemekteyiz. 

Kurucum Gıda olarak üzerinde çalıştığınız genel projeleriniz ve hedefleriniz nelerdir?

Şirket olarak şu anda halen devam etmekte olan projelerimizin yanı sıra farklı farklı yeni proje fikirlerine sahibiz. Kurucum gıda ve EKSİS makina olarak hem gıda alanında hem de makina alnında orijinal fikirlerimiz ve uygulamaya geçirmek istediklerimiz var. Bunların bazıları halen yazım aşamasında olduğu için şimdilik paylaşamamak durumundayız. Proje fikirlerimiz piyasanın detaylı bir analizinden sonra eksiklerin giderilmesi ve ülkemiz için kalkınmayı, insanlarımızın ihtiyaçlarını uygun maliyet ve yerli sermaye ile gidermek üzerinedir.

Röportaj : Hayal Senem Sayan

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz Toplam: 1, Onay bekleyen: 0.
  1. Emine Yıldız

    Çok güzel bir teknikle yapılan çalışmaları sizler aracılığıyla öğrenmek bu röportajı anlamlı kılıyor Doğru sorularla net yanıtlar alınmış