Aydın'da incirde araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile kalite analizlerinin yapıldığı İncir Araştırma Enstitüsü'nde daha sadece yaş olarak tüketilen siyah incirin, kurutulabilen çeşidi geliştirildi. Geleneksel kurutmalık "Sarılop"un birçok özelliğini taşıyan kurutmalık siyah incirin, sarıloptan daha fazla antioksidan özelliğinin olduğu tespit edildi.
Erbeyli'deki İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce yürütülen "Melezleme ve Mutasyon Islahı Yöntemleriyle Üstün Nitelikli Kurutmalık ve Sofralık İncir Çeşitlerinin Geliştirilmesi" projesi kapsamında enstitüde Türkiye'nin çeşitli yerlerinde getirilmiş 273 incir çeşidinin bulunduğu "İncir Genetik Kaynakları Parseli"ndeki siyah incir türleri incelemeye alındı.
İncelenen sofralık siyah incirler arasında sadece 3 türün kurutmaya elverişli olduğunu belirleyen enstitü müdürlüğü mühendisleri, bu 3 türün üzerinde çeşitli araştırmalar ve kurutma denemeleri yaptı. Denemelerden olumlu sonuç olan enstitü yetkileri, geleneksel sarıloptan 3-4 kat fazla antioksidan özelliği ile anti kanserojen ve anti diyabetik etkisi olan siyah kuru inciri, tescillenmesinin ardından üreticilere ve tüketicilere sunmaya hazırlanıyor.
"YENİ ÇEŞİTLER GELİŞTİRDİK"
İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, yaptığı açıklamada enstitüde bulunan açık alan genetik kaynakları parselinde 273 farklı incir çeşidini bulundurduklarını, bunlar arasında melezleme ve mutasyon ıslahı çalışması yaparak yeni çeşitler geliştirdiklerini söyledi.
Dünyada son günlerde koyu renkli meyveler ilginin arttığını ve bu yönde bir talebin geliştiğini belirten Arpacı, "Koyu renkli meyveler antioksidan değerlerini fazla olması nedeniyle tercih ediliyor. Bizim de dünyada üretiminde birinci olduğumuz geleneksel sarılop çeşidimiz var. Biz de sarılopa alternatif olabilecek ve bazı toplumların da tercih ettiği koyu renkli kurutmalık inciri yetiştirebilmek amacıyla bahçemizde 3 farklı tipte aday koyu incir seçtik" dedi.
Arpacı, seçilen çeşitlere yönelik incelemelerin yapıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Yürüttüğümüz projede bu siyah incir çeşitlerinin meyve özelliklerini ve içeriklerini belirledik, bunların sarılopa yakın değerlerde kurutulabildiği ortaya çıktı. Üreticiden bu yönde talep alıyoruz. Biliyorsunuz koyu renkli kuru incir piyasada yok. Birçok özelliği belirlendikten sonra tescillenecek ve biz de bu çeşitleri hem çiftçinin hem de tüketicinin beğenisine sunacağız."
ÜÇ KAT DAHA FAZLA ANTİOKSİDAN
Proje yürütücüsü Ramazan Konak da dünyada gıda güvenliği ve sağlıklı gıda algısının arttığını, siyah meyvelerin tümör oluşum risklerini ve hücre yıkımını azaltan antioksidan özellikleri dolayısıyla ilgi gördüğünü ifade etti.
Konak, proje kapsamında değerlendirilen ve kurutulabildiği tespit edilen siyah incirlerin sarılopa göre kısmi farklılıklar içerdiğine dikkati çekerek, "Kuruma kapasitesi ve meyve kalitesi sarılopa yakın değerlerde. Ancak yanı sıra ilave özellikleri olarak yaklaşık 3 kata antioksidan özelliği olduğu belirlendi. Siyah kuru incir ismiyle piyasaya çıkacak bu çeşitlerimiz, antioksidan içerikleri yüksek olduğu için anti kanserojen, anti diyabetik etki gösterecek ayrıca kalp damar rahatsızlarına olumlu katkı sağladığını biliyoruz" diye konuştu.
Dünya