Indigo adındaki yeni bir proje girişimi tarımsal ürünler için mikrobiyomlar (mikroorganizma) geliştiriyor. Bitkiler için geliştirilen bu probiyotikler dünyayı beslemeye yardımcı oluyor.
Proje, çiftçilerin yüzde 10 daha fazla verim almasını sağlayacak sağlıklı mikroplar ile tohumları ilaçlıyor. 40 bin mikrobu düzenlemek için 2 yıldır süren çalışmalar neticesinde bu mikroplar ile bitkiler daha az su ile daha yüksek sıcaklıklarda ve daha tuzlu toprak yapısında yetiştirilebilecek. İlk etapta başlıca tarımsal ürünler olan mısır, soya, buğday ve pamuk için geliştirilen projenin amacı bu sağlıklı mikrobiyomlar ile çiftçilerin yüzde 10 daha fazla gıda üretebilmelerini amaçlıyor.
Araştırmacılar son iki yıldır 40 bin mikrobun bitkilerin yapısında bulunmasının üzerinde çalışıyorlar ve bu faydalı mikropların tarlalara tekrar nasıl döndürüleceklerini tasarlıyorlar. Mikroplar ile bitkiler, iklim değişikliğinin getirdiği ortak sonuçlar olan daha az su, daha sıcak hava koşulları ve daha tuzlu toprak yapısında büyüyebilecekler.
Bazı bilim insanları bitki mikrobiyomları üzerinde çalışırken bazıları da bir avuç toprak parçası milyarlarca barındırdığı için toprakta yaşayan mikroplara odaklandılar. Ancak topraktaki bu mikroplardan hangilerinin bitki ile etkileşime geçtiğini söylemek çok zor olduğu için araştırmacılar bunun yerine bitkilerin içinde barındırdıkları mikroplar üzerinde çalışmaya karar verdiler.
Proje CEO'su David Perry: "Bitkiler, hangi mikropların faydalı hangilerinin faydalı olmadığını çoktan ayırt ettiler. Dolayısıyla siz hangi mikropların faydalı olduğunu anlamak istiyorsanız bitkinin içine bakmalısınız Çünkü, bu mikroplar ile kaplanan bitkiler daha esnek oluyor, ayrıca bu bitkilerden daha az kimyasal ile çok fazla verim alınabiliyor.'' diyerek proje konusunda açıklamalarda bulunuyor.
İlk etapta tohumu böcek, haşarat veya mantarları öldüren ilaçlar ile kaplayarak üretim yapan çiftçilere yönelik geliştirdikleri ürünü satmayı amaçlayan bu proje çiftçiler kimyasalları zaman içerinden azaltarak kullanımlarına son vermeyi amaçlıyor.
Hayal Senem Sayan
FastCompany