KURU ÜZÜMDE FİYAT BEKLENTİSİ: 12 TL

Kemalpaşa Aşağıkızılca Köyü'nden üretici Ercan Doğan, rekoltede yüzde 30- 40 artış öngördüklerini ve ürün kalitesinin de geçen yıla göre daha iyi olduğunu vurguladı. Artan girdi maliyetleri karşısında üreticinin fiyat beklentisini kilogramda 12 TL olarak ilan eden Doğan, "Bunun altındaki fiyat ürecinin ciddi zararı anlamına gelir" dedi.

NİHAT DELİBAŞI

Avustralya ardından Özbekistan ve İran derken rakiplerini birbir geride bırakarak pazarı kontrol eden Türk kuru üzümüne bir iyi haberde Amerika Birleşik Devletleri'nden geldi. Kaliforniya'daki geniş üzüm bağlarını söken ABD'de son 10 yılda üretim 330 bin tondan 230 bin tona geriledi. Türkiye, dünya kuru üzüm piyasasının neredeyse tek belirleyicisi oldu.

Kuru üzümde Dünya pazarının neredeyse tek belirleyicisi olan Türkiye'de hasat öncesi hazırlıklar devam ediyor. Yaş üzümün tezgaha indiği şu günlerde mevsimin etkisi ile ürünnü olgunlaşmasının 20 gün ileri kaymasına çözüm aranıyor.

Pazardaki bu gelişmelerin üretici cephesindeki yansımalarını tarim.com.tr' ye değerlendiren Kemalpaşa Aşağıkızılca Köyü'nden üretici Ercan Doğan, rekoltede yüzde 30- 40 artış öngördüklerini ve ürün kalitesinin de geçen yıla göre daha iyi olduğunu vurguladı. Artan girdi maliyetleri karşısında üreticinin fiyat beklentisini kilogramda 12 TL olarak ilan eden Doğan, "Bunun altındaki fiyat ürecinin ciddi zararı anlamına gelir" dedi.

REKOLTEDE YÜZDE 30- 40 ARTIŞ

"Geçen yıla göre rekoltede yüzde 30- 40 artış var. Kalite geçen yıla göre daha iyi. Geçen yıl, zamansız yağan yağmurlar üzüme çok olumsuz etki yapmış ve kalite bozulmuştu. Şuana kadar şartlar istediğimiz gibi gidiyor."

GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK YÜKSELDİ

"Girdiler çok yükseldi. Geçtiğimiz yıla göre ikiye katlayan maliyetler var. Bu durumun fiyatta baskı oluşturacağını tahmin ediyorum. Çünkü, yaş üzüm ihracatı gün gün artıyor. Rekolte tahmini yapılıyor ama ne kadar yaş üzüm sofralık olarak tüketileceği bilinmiyor. Kuru üzüm üreticisiyiz. Yani yaş üzümdeki tüketim ve ihracat miktarı kuru üzüm rekoltesine etki edebilir. Şu anki maliyetlere göre fiyatın 12 liradan aşağı olmaması lazım. 12 liranın altındaki her fiyat üreticiyi ciddi zarar ettirir."

MEVSİMLERİN KAYMASI ETKİLİ OLMAZ

"Kışın yağışlı ve sert geçmesinden dolayı ürünün olgunlaşmasında geçtiğimiz yıla göre 15- 20 günlük gecikme var. Ama ben bunun hasadı etkileyeceğini düşünmüyorum. Çünkü üzümde belli bir şeker oranını yakaladığınızda hasada başlarsınız. Bu şeker oranını yakalamak için de takviye gübre ve gıdalar var. Dolayısıyla mevsimden kaynaklanan gecikmeyi telafi edebiliriz. Çünkü hasadın daha gece kalması da iklim şartlarını bozulması nedeniyle ürünü zora sokabilir. Bizim bölgede hasadın 20- 25 Ağustos gibi başlayacağını tahmin ediyorum.

İYİ BİR SEZON TEMENNİ EDİYORUM

"Maliyetler günden güne yükseliyor. Bunun bir türlü önü alınamıyor. Ama fiyatlar aynı şekilde yükselmiyor. Bir kısır döngünün içine giriyor üretici. İşçi sorunu ciddi sorun. Öte yandan tarımdan bir uzaklaşma var toplumda. Üretici olarak temennim iyi bir sezon olması."

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.