KAYNAKLARIN ETKİN KULLANIMINA ODAKLANMALIYIZ

Soyer, birbiri ardına kurulan kooperatiflerin detaylı bir inceleme, araştırma ve emek sonunda kurulması gerektiğini dikkat çekerek, "Önemli olan birbiri ardına kooperatif kurmak değil. Kaynakları etkin ve verimli kullanmak" dedi.

NİHAT DELİBAŞI

KÖY KOOP İzmir Başkanı Neptün Soyer, olağan mali genel kurulun ardından tarim.com.tr'ye özel açıklamalarda bulundu. Ortakların büyük bir ilgi gösterdiği genel kurulda gelecek strateji ve planları ele aldıklarını, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Süt Kuzusu projesinin Bakırçay Hazvası'nda uygulanması için altyapıyı hazırladıklarını kaydeden Soyer, ayrıca üreticinin girdi maliyetlerini önemli oranda azaltacak yem temini konusunda Torbalı Karakızlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin atıl durumdaki yem fabrikasının işletmeye açılması için fizibilite çalışmalarına başladığın müjdesini verdi. .

Kooperatif üyesi üreticilerin ilgisinden büyük memnuniyet duyduklarını ve artan aidiyet duygusunun kendilerine büyük bir sorumluluk yüklediğini kaydeden Soyer, birbiri ardına kurulan kooperatiflerin detaylı bir inceleme, araştırma ve emek sonunda kurulması gerektiğini dikkat çekerek, "Önemli olan birbiri ardına kooperatif kurmak değil. Kaynakları etkin ve verimli kullanmak" dedi.

MALİ GENEL KURULLAR ÖNEMLİ

"Mali genel kurullar önemli. Biz hep şunu söylüyoruz. Kooperatifler yönetim meselesi değil, aynı zamanda ortak meselesidir. Biz ortaklar olarak kooperatifleri daha çok ziyaret etmeliyiz. Daha çok sorgulamalıyız. Genel kurullarda birincisi nasıl olsa yapılmıyor, ikincisine gideriz mantığı olmamalı. Zaman kısıtlı, kıymetli. Dolayısıyla bizim ortaklar olarak üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yerine getirilmesinin vurgulandığı bir genel kurul gerçekleştirdik. Katılım çok yüksekti. Bu da çok sevindiriciydi. Aidiyet duygusunun artması, kooperatifçiliğin öneminin anlaşılması, biraraya gelerek iş yapabilme kabiliyetinin gösterilmesi. Köklerimize sahip çıkıyoruz. Ortaklarımızdan güç alıyoruz."

KALKINMA AJANSININ PROJELERİ

"İzmir Kalkınma Ajansı'nın Küçük Menderes Havzası'nda yayınlamış olduğu kalkıma programı içindeki desteklerini konuştuk. Kooperatiflerimize bunları duyurduk, yapılması gerekenleri konuştuk. Projelerde birlikte hareket edeceğiz. Bu kapsamda Kalkınma Ajansı'nın koymuş olduğu şartlara uyum için ana sözleşmemizi tadil etmemiz gerekiyordu. Onu gerçekleştirdik. Böylece yeni projelerde ortaklarımızla beraber çalışmanın önünü açmış olduk.

SÜT KUZUSU BAKIRÇAY HAVZASI'NDA

Şu an Bakırçay Havzası'nda süt hayvancılığı çok önde. Kozak Yaylasında çok ciddi kaliteli süt üretiyorlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin başlatmış olduğu başarılı Süt Kuzusu projesinden diğer kooperatif ortaklarımızın da faydalanabilmesi, aynı zamanda tüketiciye iyi süt gönderilebilmesi için halkanın artması gerektiğini söylemiştik. Şimdi Bakırçay'da Kozak Yaylası'ndaki kooperatif ortaklarımız, Küçük Menderes'teki halkayı Bakırçay, Kozak'ta başlatacaklar. Temmuz ayının sonunu bulmadan bu iş başlar. Şu an sütlerin detaylı analizleri yapıldı. Kalitesi çok iyi. Paketleme gibi diğer işlemler üzerine çalışılıyor. Süt Kuzusu, Bakırçay Havzası'nda da başlayacak. Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için anlayışına paralel KÖY KOOP ortağı 100 kooperatifimiz de bundan faydalanacak. Bu sütle kalmayacak, yağ, peynir ve devam eden diğer projeleriyle beraber tüketiciye daha kaliteli ürünlerin ulaştırılmasında destek olacağız.

FİZİBİLİTE ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Ortaklarımızın girdi maliyetlerini düşürecek çalışmalar kapsamında Torbalı Karakızlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin atıl durumdaki yem fabrikasının tekrar faaliyete geçirilmesi için Büyükşehir Belediyesi ile fizibilite çalışmalarına başlama kararı aldık. Çıkacak sonuca göre kooperatif üyesi ortakların uygun fiyatta yem alarak, üretim maliyetlerinde önemli bir avantaj sağlayabileceğiz.

BELEDİYELER KOOPERATİF KURMAZ DESTEKLER

"Büyükşehir Belediyesi ya da yerel yönetimlerin kooperatiflere desteği, yerel kalkınma açısından çok önemli. Lojistik destek veriyor. Markalaşma, pazarlama, alım garantili üretim desteği veriyor. Ama bir yandan da siyasi kurumlarla hareket ederken kooperatiflerin kendi ayakları üzerine basması lazım. Bu sadece onlara para vererek olmaz. Ana üretim malları olmalı, pazara ulaşmalı. Kooperatifler ticari kuruluşlardır. Kooperatifler gönüllülük esası ile kurulmuş ticaret yapan yapılardır. Belediyelerin desteği çok kıymetli. Ama kooperatifin kurulmasına belediyeler destek olur, kurmaz. Mevcut kooperatifleri iyileştirmeliyiz. Aynı amaçlı çalışıyorlarsa bunları birleştirmemiz gerekir. Kurulacak olan kooperatiflerin, kadın kooperatiflerinin ve ya tarımsal kalkınma kooperatiflerinin kendilerini çok iyi tanımlamaları, üretim, pazarlama konularını çok iyi analiz etmeleri gerek. Odaklanmamız gereken sahip olduğumuz kaynakların daha iyi etkin bir biçimde değerlendirilmesi"

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.