KURBAN KOMİSYONU BESİCİ VE ÜRETECİLERİ UYARDI

Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kurban Hizmetleri Komisyonu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde besici ve üreticileri küpe ve pasaport konusunda uyardı.

Türkiye'nin önemli kırmızı et depolarından birisi sayılan Erzurum'da kurban hareketliliği başladı. Erzurum'da yaklaşık 1 milyon 400 bin büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı ile önemli bir ekonomik değer taşıyor. Kurban Bayramı nedeniyle ülke genelinde hayvan hareketlerinde ve kesimlerinde yoğun artış olmakta. Erzurum'a il dışına, yıllık olarak sevk edilen hayvan varlığının ortalama yüzde 30'u Kurban Bayramı sürecinde yapılmakta. Erzurum Kurban Hizmetleri Komisyonu, mera dönüşü ve kurban döneminin aynı zaman diliminde kesişmesi nedeniyle yoğun bir hayvan hareketliliği yaşandığını belirtti. Mevcut hayvan varlığının yüzde 25'ninin Kurban Bayramı'nda kesildiğinin Erzurum'da besici ve üreticilerin kurban sevkiyatında mağdur olmaması için alınan tedbirleri açıkladı.

Komisyon, kurbanlık hayvanların alımı, satımı, sevki ve kesim yerleri ile ilgili aldığı kararları şöyle sıraladı: "Sağlık kontrolünden geçmemiş ve gerekli aşıları yapılmamış hayvanların yurtiçinde nakledilmeleri salgın hayvan hastalıklarının yayılmasında büyük rol oynamaktadır. Bu nedenle il dışı hayvan sevklerinde sığırlarda şap aşısı ve koyunlarda PPR aşısı başta olmak üzere, hayvanların belirlenen aşılarının yapılmış olması ve Veteriner Sağlık Raporu alınması mecburidir. Sevk edilecek hayvanların kulak küpesi ve hayvan pasaportu/kimliğinin bulunması gerekmektedir.

Trakya Bölgesi Şap Hastalığı Aşılı Arilik Statüsüne sahip olduğundan ve bu bölgeyi hastalıktan koruma amacıyla, Trakya bölgesine hayvan nakillerinde Bakanlığın aşağıda belirlediği bir kısım ilave şartlarında yerine getirilmesi zorunluluğu vardır.
• Hayvanların sevk günü, klinik muayeneden kesinlikle sağlıklı bulunmuş olmalıdır.
• Hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olmalı veya en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olmalıdır. İşletmenin 10 km çevresinde de en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olmalıdır.
• Hayvanlar sevk öncesinde 30 gün süre ile bir işletmede izole edilmeli, bu süre sonunda bütün hayvanlar şap virüsü varlığı yönünden teste tabi tutulmalı ve sonuçları negatif olarak bulunmuş olmalıdır.
• Trakya bölgesine ve Avrupa yakası dâhil İstanbul iline 9 Eylül 2015 tarihinden itibaren kurbanlık hayvan sevki yapılabilecektir.

Belgesiz sevk durumlarında hayvan sahiplerine ve nakil vasıtaları sahiplerine idari para cezası verilmektedir. Ayrıca kulak küpesi bulunmayan sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçilerin nakil sırasında yakalanması hâlinde tüm masrafları sahibi tarafından karşılanarak en yakın kesimhanede kestirilmektedir. İl/İlçe Müdürlüklerimizde kurban bayramı öncesi sevkler için nöbetçi veteriner hekim ve bayram süresince görevli veteriner hekimler uygulaması yapılmaktadır."

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.