ORGANİK GIDADA ŞÜPHELER BİTMİYOR

Norveç'te organik gıdaya olan talebi arttırmak için uygulanan stratejilerin başarısızlığa doğru sürüklendiği ve tüketicilerin organik tanımına gittikçe daha şüpheci yaklaştıkları belirtildi.

 Norveç hükümetinin 2020’ye kadar organik gıda tüketimini ülkedeki toplam gıda tüketiminin %15’ine çıkarma arayışı içerisinde 2003 ve 2012 yılları arasında organik gıda üretim ve geliştirmeye 4,3 milyon avro yardım yapıldı. Buna rağmen organik gıdaların piyasa payı sadece %1 oranında yükseldi.

 Norveç Ulusal Tüketici Araştırmaları Enstitüsü araştırmacılarına göre, geleneksel olarak politikalar ve araştırmalar sürdürülebilir gıda ürünleri piyasalarını geliştirmek için tüketici algısının nasıl etkilenebileceği üzerine şekilleniyor. Yani tüketiciler mevcut gıda sistemlerini değiştirebilecek güce sahip refleksif aktörler oluyordu. Ancak organik gıdalar konusunda gözlenen durum, uygulanan yöntemlerin pek de başarılı olamadığını gösterdi.

 Ülke çapında gerçekleştirilen anketler tüketicilerin organik gıda tüketiminde herhangi bir fayda görmediklerini ortaya koyarken, ankete cevap veren tüketicilerin bir kısmının organik gıdalara neredeyse tam bir karşı çıkma içerisinde oldukları gözlendi. Araştırmacılar, bunun nedeninin hükümet politikaları ve tüketici istekleri arasındaki iletişimsizlik olduğunu düşünüyor.

BBC
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.