KURAKLIK YETMEDİ, MÜCADELE BAMBUL ZARARLISI İLE DEVAM EDİYOR

Sınır komşularımızla yaşanan bölgesel sorunlar nedeniyle ürettiği ürünü ihraç edecek ortamı kaybolan tarım üreticileri, kuraklık ve zararlı böceklerle de mücadele etmeye başladı.

Bu yıl yeterli yağışı alamayan Burdur'da, kuraklık nedeniyle zarar gören hububat ekili alanlar, şimdi de bambul böceği zararlısı ile başa çıkmaya çalışıyor.

Buğday ve arpa üretiminin yapıldığı Burdur'da, Nisan ayında yağması beklenen yağışların gelmemesiyle birlikte merkez ve merkeze bağlı 175.000 dekarlık alanda kuraklık tehdidi baş gösterdi.  Tarladaki ürünlerinin kurumaya başladığını gören üreticiler tarlalarını bozmak durumunda kaldılar. Kuraklık yüzünden zaten yeterince sıkıntı çeken bölge çiftçileri şimdi de bitkilere dadanan bambul böceği zararlısından kurtulma mücadelesi veriyor. 

MUTLAKA İLAÇLAMA YAPILMALI

Burdur Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir, Merkez Kumluca Bölgesi'nde bulunan buğday ve arpa ekili arazilerde incelemelerde bulundu. Bambul böceği zararlısının başaklara önemli oranda zararlar verdiğini ve danelerin kalitesini bozduğunu belirten İbrahim Demir, bu alanda kehribar rengine sahip olan makarnalık buğday yetiştirildiğini, bambul böceklerinin bu özel rengi bozup başağa zarar verdiğini ve üretim miktarını düşürdüğünü söyledi.

Söz konusu bambul böceği zararlısına karşı bir an önce ilaçlama yapılması gerektiğini, ilaçlama yapılmazsa hasat edilecek ürünün kalitesinin ve miktarının düşeceğini belirten İbrahim Demir, şu an itibariyle %2 seviyelerinde olan bambul böceği zararının önlem alınmadığı takdirde %80'lere kadar ulaşabileceğini belirtti. Bambul böceğinin başağı tahrip ettiğini ve sonunda kıvrılarak başağın yok olmasına ve ürün vermemesine neden olduğunun altını çizen Demir, çiftçilerin bu konuyu yakından takip etmeleri ve mutlaka ilaçlama yapmaları, hasada yaklaşılan şu günlerde konunun önemle takip edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Aktif Ekonomi
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.