Avrupa Birliği tartışmalara sebep olan Ortak Tarım Politikası reformu konusunda anlaştı. Bundan böyle bu yardımlardan küçük çiftçiler daha fazla yararlanabilecek.
AB üyesi devletler arasında tarım politikalarında reform yapma konusunda yapılan anlaşma varıldı. Bundan sonra ödeneğin yüzde 20'lik kısmı, ancak çiftçilerin çevre programlarına katılması koşuluyla verilecek. Mevcut sistem öncelikle ekili alan miktarını dikkate alıyordu ve küçük tarım işletmelerinin yanı sıra tür çeşitliliğinin azalmasından sorumlu tutuluyordu. Tartışma konularından biri de her yıl çiftçilere dağıtılan 50 milyar Euro'luk yardımlardı. Tarımdan sorumlu Avrupa Komisyonu üyesi Dacian Cioloş "Ortak tarım Politikası'nın en büyük bölümünü oluşturan doğrudan yapılan ödemelerin yüzde 30'u, çiftçilerin sürdürülebilir üretimin geliştirilmesi için attığı adımlar ile uyuşuyor." dedi. Şu ana kadar Ortak Tarım Politikası bütçesinin yüzde 80'i Avrupalı üreticilerin sadece yüzde 20'sine ulaştırılıyordu. Bunlar ise çoğu zaman büyük çiftçilerdi. Bundan böyle hesaplar yeniden yapılarak sübvansiyonlar arazilerin büyüklüğüne göre dağıtılacak.
AVRUPA BU ANLAŞMAYA ODAKLANDI
27 üyenin anlaşmaya varması, Bakanlar Kurulu, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu iş birliğiyle 2023'ten itibaren ortak bir tarım politikasında yeni bir sayfa açılmasını sağlayacak. Siyasi kutuplaşmalar ve Büyük Britanya'nın (Ortak Tarım Politikasının yıllık hacmini 40 milyar avro azaltacak) ayrılmasıyla güçsüzleşen AB açısından bu ortak hamle küçümsenemeyecek bir siyasi başarı. Hele de daha sürdürülebilir, çok randımanlı olmasa da daha uygulanabilir bir AB tarım politikası için gerçekçi bir perspektif sunduğu düşünülecek olursa. AB parlamenterleri aslen daha hırslı olmalarına rağmen bu kez akıllı davranıp, yetersiz insan kaynakları ve finansal kaynak nedeniyle ulaşılamayacak hedefler koymaktan kaçındı."