Türkiye'de kişi başına düşen tarım alanında yaşanan düşüş yetkilileri endişelendiriyor.
Antalya’da düzenlenen çalıştayda konuşan Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ümit Bayram Kutlu, kişi başına düşen tarım alanının 4 dekardan 3 dekarın altına düştüğünü söyledi. Yaşanan bu durumun endişe verici olduğunu kaydeden Kutlu, kişi başı düşen tarım alının 2 dekara doğru gerilediğini açıkladı.
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) tarafından Tohumculuk Sektöründe üniversite, kamu, özel sektör işbirliğini geliştirme çalıştayı başladı. Kundu Turizm Bölgesi’nde düzenlenen Çalıştayın açılış töreninde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ümit Bayram Kutlu, tohumculuk sektörünün öneminin hiçbir zaman yadsınamaz olduğunu kaydetti. Ülkede üretimin kaliteli tohumlara bağlı olduğunu dile getiren Kutlu, Türkiye’de 24 milyon hektar tarım alanı olduğunu ancak etkin olarak kullanılan alanın daha az olduğuna dikkat çekti. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Nüfus yoğunluğuyla ilgili 30 yıl önce kişi başına yaklaşık 4 dekar düşüyordu. Bugün 80 milyon nüfus. Misafirlerimiz de var. Yaklaşık 2 buçuk milyon. Bu yönüyle baktığımız zaman kişi başı düşen tarım alanın 3 dekarın altına düştüğünü bu durumun endişe verici.”
Ümit Bayram Kutlu, 2023 hedefleri çerçevesinde düşünüldüğünde kişi başına düşen tarım alanın 2 buçuk dekarın altına düşebileceğini hatırlatarak, “Kişi başı üretim için 2 dekarlık alana doğru gidiyoruz.” dedi.
Türkiye’de üretimde ciddi artışlar yaşandığını, bunların tohumculuğun etkisiyle bu konuma geldiğini hatırlatan Kutlu, bakanlık olarak teşviklerle tohumculuğu desteklediklerini ifade etti.
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer de kamu, üniversite ve özel sektörünün önemine dikkat çekti. 800 bin tonu aşan sertifikalı tohum üretimi yaptıklarını ifade eden Gençer, sektörün ciddi işlere imza attığını söyledi. Türkiye’nin daha önemli yerlerde daha üst sıralarda yer alması gerektiğine vurgulayan Gençer, 3 farklı panel yapılarak tohumculuk sektörü için önemi bit yol haritası elde edileceğini kaydetti.
Çalıştayın ilk oturumunda akademisyenlerin gözüyle tohumculuk sektörü ele alındı. Oturuma Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ümit Bayram Kutlu, başkanlık yaptı. Oturumda tohumculuk alanında uzman Prof. Dr. Hülya İlbi, Prof. Dr. Hakan Özkan, Prof. Dr. Bülent Uzun, Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan ve Prof. Dr. Süleyman Soylu sunumlar yaptı.
Haberler.com