İzmir'in Ödemiş ilçesinde, 2015 Ekim ayında başlayan kestane sezonu kapanmaya hazırlanırken, bu yıl yurt dışı ihracatlarının fazla olmayışı ve kestane ağaçlarında hastalıklar üreticiyi sıkıntıya soktu.
Ödemiş ilçesinde, 2015 Ekim ayında başlayan ve yaklaşık üç aydır devam eden kestane sezonunun sonuna doğru gelindi. Bu yıl sezonun ilk günlerinde fiyatlarda sıkıntı yaşanırken, bu sorun sonraki günlerde ise çözüme kavuştu. Öte yandan üreticiler, yurt dışına ihracatının olmaması ve kestane ağaçlarındaki hastalıklar nedeniyle bazı problemlerde yaşadı. Kestane ve kestane hastalıkları ile mücadele vakfı ya da birliği gibi bir yapı kurulmasının bölge üreticisine fayda sağlayacağını belirten üretici Ergün Sezgin, 3 TL ile 7 TL arasında kilogram fiyatlarının değiştiğini söyledi. Sezgin, "Geçtiğimi Ekim ayında başladığımız kestane sezonu artık kapanacak. Ocak ayı sonlarına doğru sezonumuz bu yılda sona erecek. Bu sezon geçen yıllara göre istenilen ekonomik değer yakalanmasa da üreticimiz çokta mağdur olmadı. Ürünün bol olması sevindirirken fiyat dengesinin olmaması onun yerine inişli çıkışlı bir dengenin olmasından dolayı üreticimiz bol düşüneli bir yıl geçirdi" dedi.
"TÜRKİYE KESTANE İHRACATI YAPAMADI"
İhracatta yaşanan sıkıntılara da değinen Sezgin, "Geçen yıllarda ihracatımız fazlaydı ve özellikle Avrupa ülkeleri sürekli Türkiye'den ürün çekiyordu. Bu yıl ise kestane de ürünün bol ama istenilen kalite olmamasından dolayı ayrıca bazı Avrupa ülkelerinde kestane üretiminin artmasından dolayı Türkiye kestane ihracatı yapamadı. Onun için sezon açıldığında fiyatlar çok kötüydü; ancak daha sonra iç piyasasının ürünü işlemesi bir nebze olsun piyasayı rahatlattı. Kestane üreticisinin durumu iyi diyebilir belki ama beraberinde hak ettiği değeri de ulaşamadı demek doğru olur" diye konuştu. Üretici Ergün Sezgin, şöyle devam etti:
"Sezonumuz böyle geride kalırken üreticimizin ve bölgemizin sorun ise hastalıklara karşı mücadele edemememizdir. Bugün kestanemizde kestane yaprak galeri güvesi ve mantar rahatsızlıklar var. Bizler köylü üreticiler olarak kestane üretiminden vazgeçmek istemiyoruz. Onun içinde bilinçli hareket etmek, eğitimler almak, bilinçlendirilmek, hastalıklarla mücadele formüllerini öğrenmek istiyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızdan, Ziraat Odalarımızdan ve Belediyelerimizden bu konuda destek bekliyoruz. Aynı zamanda bizlerinde sivil örgütlenme içerisinde olması geleceğimiz için daha iyi olacaktır diye düşünüyoruz."
İHA