KASTAMONULU ARICILAR BU SEZONDAN UMUTLU

Kastamonu'nun Azdavay ilçesindeki bal üreticileri zararla kapattıkları 3 sezonun ardından bu sezon ramazan bereketi yaşıyor.

Yıllık yaklaşık 40 ton bal üretilen ilçede havaların ısınması 3 yılı zararla kapatan bal üreticilerinin yüzünü güldürdü.

İki yıldır arıların bal ürettiği mevsimlerde olumsuz hava koşullarının yaşanması arıların toplu ölümlerine ve arıcılıkla uğraşan vatandaşların işlerini bırakmalarına yol açmıştı.

Kastamonu Arı Yetiştiriciliği Birliği Azdavay Temsilcisi Ziya Gezmen yaptığı açıklamada son üç yıldır ilçede bal üretimi olmadığını ifade etti.

Bu süre içinde arıların kendi yiyeceklerini de yapamadıklarını söyleyen Gezmen, bu nedenle bir çok kovanın söndüğünü ve arıların öldüğünü kaydetti.

İlçede arı yetiştiriciliğinin azaldığını belirten Gezmen, şöyle konuştu:

"Üç yıldır arıcılıktan bir gelir elde edemedik. Arıların bakımı zor ve giderler fazla bu yüzden bir çok arkadaşım arıcılığı bıraktı. Bu sene de havaların yağışlı gitmesinden dolayı sezonun geçmiş senelerdeki gibi olacağını düşünürken ramazan ayına girdiğimiz günlerde yağışlar durdu ve arılar çalışmaya başladı. Şu anda kovanların birçoğu azıklarını tamamladı ve katlarını koydum. İnşallah hava durumları on gün kadar daha böyle giderse ürün rekoltemizin yeterli seviyeye geleceğini ümit ediyoruz."

Son iki yılda mevsim şartları balcıları olumsuz etkiledi

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ercan Tosunoğlu ise özellikle son iki yılda Azdavay genelinde yaşanan mevsimsel olumsuzluklar nedeniyle bal rekoltesinde önemli düşüşler olduğunu söyledi.

Bu yıl ürünün iyi olacağını düşündüklerini belirten Tosunoğlu, şunları kaydetti:

"Özellikle son iki yılda yaşanılan mevsimsel olumsuzluklar dolayısıyla ilçemizde bulunan arılı kovanlarda kovan başına yıllık bal verimi ortalama 25 kilogramdan 15 kilograma düşmüştü. Bu da arıcılıkla geçimini sağlayan çiftçilerimiz için büyük sorun oluşturdu. İlçemizde yaklaşık 2 bin 200 civarında arılı kovan mevcut olmakla beraber yıllık bal üretimi ilçe bazında yaklaşık 35-40 tondur."

Tosunoğlu, müdürlük olarak kovanların mevsimsel şartlara dayanıklı hale getirilmesi ve ırk ıslahı konusunda yetiştiricilere yönelik eğitim çalışmaları verdiklerini de sözlerine ekledi.

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.