Seferihisar Turgut Köyü'nde 2015 yazı başında dikimi yapılan lavantaların hasat zamanı geldi.
Seferihisar Belediyesi, ilk defa yapılacak olan hasadı renkli bir etkinlikle kutlamaya hazırlanıyor.
Kendisine has muhteşem kokusuyla bildiğimiz lavanta, son zamanlarda insan sağlığına olan faydalarıyla dikkat çekiyor. Yetiştiği iklim koşulları nedeniyle, Akdeniz Bölgesi öne çıksa da Seferihisar'ın bereketli topraklarının da ekime elverişli olduğu düşünüldü ve ilk olarak Turgut Köyü'ndeki dört dönümlük alana dikildi. Seferihisarlı üreticilere alternatif ürün olarak sunulmak üzere, Haziran 2015'te ekimi gerçekleşen lavantaların hasat zamanı geldi. Bundan dolayı Turgut Köyü'nde düzenlenecek şenliğin amacı Seferihisarlı üreticilere, mandalina, zeytin, üzüm gibi geleneksel ürünlerin dışında lavantayı tanıtmak. Program lavanta hasadı ile başlayacak. Daha sonra, lavanta sabunu, lavanta yağı yapımı konukların önünde gerçekleştirilecek. İzmir'in önemli fotoğraf kulüplerinden gelen fotoğrafçıların objektiflerinden fotoğraf çekimleri yapılacak, sokak sanatçıları klasik müzik dinletisi sunacak. Etkinliğe gelen misafirlere yayık ayran ve lavanta çayı ikram edilecek. Ayrıca, köy pazarı, yine konuklar için renkli ve çeşitli ürünleriyle hazır olacak.
HER YER LAVANTA KOKACAK
Tüm İzmirlileri etkinliğe davet eden Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; "Her zaman başka bir tarımın mümkün olduğunu düşündük ve üreticilerimizin daha çok üretmesi için çalışmalar yaptık. Geçtiğimiz yıldan bu güne lavanta üretimini denedik ve lavantanın iklimimizi sevdiğini, hatta çift hasat yapmanın mümkün olduğunu gördük. Bu hasatı bir bayram havası içerisinde kutlayacağız ve alternatif bir üretim modeliyle üreticilerimizi tanıştıracağız. Misafirlerimize lavantadan elde ettiğimiz yan ürünlerin ikram edeceğiz. Kısaca Seferihisar 'lavanta' kokacak. Çok keyifli bir gün yaşayacağız. Cumartesi günü Seferihisarlıları, İzmirlileri Turgut Köyümüze bekliyoruz." dedi.
Haberler.com