Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ziraat Fakültesinde hazırlanan bir projeyle Anadolu'nun yerli "Kıl, Tiftik, Honamlı ve Kilis" keçi ırklarındaki et veriminin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla kas lifi karakterizasyonu araştırılacak.
Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Şirin tarafından hazırlanan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce (TAGEM) desteklenen "Yerli Keçi Irklarımızın Kas Lifi Karakterizasyonu Projesi" ile AB uyum süreci kapsamında yerli keçi ırklarındaki kas lifi karakterizasyonu da tamamlanacak.
Projeyi anlatan Yrd. Doç. Dr. Şirin, "Kıl, Tiftik, Honamlı ve Kilis" yerli ırklarının kas liflerinin araştırılmasını içeren projeye TAGEM'in 50 bin lira destek sağladığını söyledi.
Kas lifi araştırmasının et kalitesiyle doğrudan ilgili olduğunu ve Avrupa Birliğinde (AB) bunun ayrı bir kriter olarak değerlendirildiğini ifade eden Şirin, yerli keçi ırklarında ilk defa böyle bir araştırmanın başlatıldığını dile getirdi.
Türkiye'deki 4 yerli ırkı kendilerine hedef olarak seçtiklerini vurgulayan Şirin, "Bu proje kapsamında 4 yerli keçi ırkımızı kullanacağız. Kıl keçisini Amasya ve Tokat, Kilis keçisini Kilis, Honamlı'yı Antalya veya Burdur, tiftik keçisini de Ankara'dan temin edeceğiz. Yerli Keçi Irklarımızın Kas Lifi Karaktarizasyonu projemiz, alanında Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilecek bir proje. Bu proje kapsamında, yerli keçi ırklarımızın ilk defa kas lifi karakterizasyonu tamamlanacak" diye konuştu.
Şirin, kas lifi karakterizasyonu ile hayvan kesilmeden önce kaslarından örnek alınarak kas lifleri üzerinden et verimi kalitesi hakkında bilgi alınabildiğine dikkati çekti.
Koyun ve keçilerdeki gebeliğin 30 ila 80'inci günleri arasında kas liflerinin sayısal olarak artış gösterdiğine işaret eden Şirin, şöyle devam etti:
"Bu dönemde hayvana uygulayacağımız doğru beslenme stratejisiyle toplam kas lifi sayısını artırabiliyoruz. Bu durum, doğum ağırlığının artmasını sağlıyor. Doğan yavrunun yaşama gücü üzerinde de olumlu etki yapıyor. Toplam kas lifi fazla olan hayvanları besiye aldığımızda birim hayvan başına aldığımız et miktarını da artırmış olacağız. Ülkemizde kırmızı et noktasında bir sıkıntı yaşıyoruz. Fiyatlar çok yüksek seyrediyor. Bu sorunun çözümünde kas liflerinin programlanmasından da yararlanabiliriz."
Haberler.com