KARBON AVCILIĞI`NDA ORMANLARIMIZ 4`ÜNCÜ

Türkiye'nin ormanları karbon tutma kapasitesiyle pek çok gelişmiş ülkeyi geride bıraktı. Türkiye'deki ormanlar yıllık 51.1 milyon tonluk sera gazı azaltım miktarıyla ABD, Rusya ve Japonya'yı takip etti.

Ulusal Sera Gazı Envanter Raporu'nun sonuçları, küresel ısınmayla mücadelede ormanlarımızın önemini bir kez daha ortaya koydu. Raporun sonuçlarına göre Türkiye'deki ormanlar yıllık 51.1 milyon tonluk sera gazı azaltım miktarı ile gelişmiş ülkeler içerisinde ABD, Rusya ve Japonya'nın ardından dördüncü sırada yer aldı. 

21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası kapsamında açıklamalarda orman karnemizi değerlendiren İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Serengil, rapora göre 2013 yılı itibariyle 21.9 milyon hektara çıkan Türkiye'deki orman alanlarının karbon tutma kapasitesinin tüm Avrupa ülkelerini geride bıraktığını açıkladı. 

'Yarısına yakını bozuk'
Serengil, Türkiye'deki ormanların iklim değişikliğiyle mücadele kapasitesini daha da artırmanın mümkün olduğu görüşünde: "Türkiye'nin orman karnesinde notunun şu anda 'iyi' olduğunu söyleyebiliriz; ancak bunu 'pekiyi' yapmak da elimizde. Şu anda ormanlarımızın halen yarısına yakını bozuk, kapalılığı ve sıklığı da az. Bozuk ormanların iyileştirilmesi, orman alanlarının yol ve benzeri yapılarla parçalanmasının önlenmesi ve ormancılık sektörüne desteğin artırılması ile iklim değişikliğiyle daha güçlü mücadele edebiliriz."

350 ton karbon tutuyor
Hem dünyanın hem de Türkiye'nin daha fazla yeşil bir doğaya ihtiyaç olduğunu belirten Serengil, "Bir orman ekosistemi hektar başına 350 ton CO2 eşdeğerine kadar karbon tutabilmektedir. Dolayısıyla 10 hektarlık bir orman, birçok fabrikanın veya sanayi tesisinin yıllık sera gazı salımlarını sıfırlayabilir. İklim değişikliğiyle mücadeleye destek vermek isteyen özel sektör kuruluşları için bu iyi bir olasılık olarak görülmektedir. Bu mücadele beraberinde, orman yetiştirerek biyoçeşitliliği korumak, su üretimini iyileştirmek, yaban hayatı desteklemek, istihdam oluşturmak gibi birçok pozitif katkıyı da sağlayacaktır" diye konuştu.

'Büyük bir fırsat'
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği tarafından İTÜ ev sahipliğinde, Nisan ayında düzenlenecek 3. İstanbul Karbon Zirvesi'nde sera gazı azaltımına yönelik politikaların değerlendirileceğini belirten Prof. Dr. Yusuf Serengil, ormanların sera gazı azaltımındaki rolünün de özel bir oturumda tartışılacağını sözlerine ekledi. Serengil, Türkiye'nin yanı sıra dünyadan önemli uzmanların da katılacağı zirvenin bu konuya ilgi duyanlar için 'büyük bir fırsat' olduğunun da altını çizdi.

Milliyet
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.