Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 'camız' olarak bilinen, kırsal alanda büyüyen orta yaş kuşağının yakından bildiği ancak son yıllarda bitme aşamasına gelen ve bölgenin en önemli hayvan varlıkları arasında yer alan manda yetiştiriciliği son yıllarda yeniden artış gösterdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre, sütü yüksek kalorili olduğu için tercih edilen özellikle yoğurt ve peyniri pahalı olan manda üretim ve sayısının arttırılması için son iki yılda yapılan çalışmalardan olumlu sonuçlar alınmaya başlandı. 2005 yılında 16 bin 298 manda yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgede bugün 20 bin 532 manda bulunuyor.
Bu olumlu çalışmalardan en çok gelişme Samsun'da sağlandı. Buna göre, 2005 yılında 13 bin 467 manda sayısına sahip Samsun'da 2013 yılına kadar manda sayısı 14 bin 324'e kadar yükseldi. Ancak son iki yılda yapılan teşvik çalışmalarıyla birlikte 2014 yılında Samsun'daki manda sayısı 16 bin 483'e yükseldi.
Samsun'dan sonra manda yetiştiriciliğini geliştiren illerden biri Giresun oldu. Giresun'da 2005 yılında Bin 252 olan manda sayısı günümüzde 3 bin 83'e kadar yükseldi. Ordu'da 2005 yılında bin 409 olan manda sayısı 2014 yılı itibariyle 939'e düştü. Trabzon'da 2005'te 163 olan manda sayısı bugün 262'ye yükseldi.
2005 yılında 7 mandaya sahip Artvin'de bugün hiç manda bulunmazken, 2005'te hiç mandaya sahip olmayan Rize'de bugün 5 manda bulunuyor.
İHA