Glutensiz ve sağlıklı olması sebebiyle gelecek vadeden Karabuğday hakkında tüm merak edilenler...
KARABUĞDAY (GREÇKA)
Karabuğday (Greçka), adından dolayı tahıl grubuyla beraber ele alınsa da Buğdaygiller familyasına dahil değildir. Kuzukulağıgiller familyasına dahildir.
Dünya’da en fazla Polonya'da yetiştirilir. Çin,Rusya ve Ukrayna'da da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Verimliliği buğdaya oranla daha düşüktür. %11 protein ve %2 yağ içermektedir. Ayrıca, kurak ve engebeli arazilerde ve serin iklimlerde yetişme özelliğine sahiptir. Kuraklığa çok fazla dayanıklı değildir. Hızla çoğalır ve zararlı otların gelişimini de engeller. Tohumundan üretildiğinde ise 6 haftada büyüyerek, 10 - 11.haftada olgunluğa erişmektedir. 75cm ile 125cm arasında da boyları uzamaktadır.
KULLANIM ALANLARI NELERDİR?
Unu tek başına ekmek yapımına uygun değildir. Kanada,Fransa ve ABD'de kümes ve çiftlik hayvanlarına yem olarak kullanılmaktadır. Rusya'nın ise milli bulguru olarak bilinmektedir.
Karabuğday'dan pek çok yemek yapılmaktadır. Noodle yapımında çok fazla kullanılmaktadır. Asya'dan Avrupa'ya kadar pek çok ülkeye özgü yemekleri bulunan karabuğdayın, Japon yemeklerinin ana malzemesi olduğu da bilinmektedir. Farklı ülkelerde, farklı yöntemlerle krep yapımında da kullanılmaktadır.Avrupa'da ise Fagorutin ticari adı ile çayları satılmaktadır. Avrupa ve Amerika'da “kasha” adıyla kavrulmuş taneleri bütün ya da parçalanmış şekliyle satılır. Kasha buharda ya da kaynatılarak pişirilmek suretiyle patates ve pirince alternatif olarak da kullanılır. Ülkemizde ise daha çok yemek yapmak için kullanılan Karabuğday, pilav şeklinde tüketilmektedir.
90 günlük ömründe 45 gün çiçek açtığı için koyu renkli bal konusunda çiçekleri ideal seçenekler olurken aynı zamanda yeşil gübre olarak, erozyon kontrol bitkisi olarak, doğal yaşama destek bitkisi olarak kullanımı da yaygın bir şekilde sürmektedir. İçeriğindeki özel rutin maddesi de kanser hastalığının tedavisinde etkin olarak kullanılmaktadır.
KARABUĞDAYIN ÖZELLİKLERİ
Karabuğday, içerisinde GLUTEN bulundurmamaktadır ve diğer buğdaylarla karşılaştırıldığında üstün özellikleri olan bir buğday türüdür.Karabuğday, lif oranınca zengin ancak yağ ve kalori oranı düşüktür. Kültür bitkileri arasında en yüksek hazmedilebilir proteine de sahiptir.
Karabuğday tohumları mineraller, B1 ve B2 vitaminleri, magnezyum, potasyum, fosfat, fosfor, mangan, kalsiyum, çinko, demir, flavonoid rutin ve P vitamini açısından da çok zengindir. Rutin denilen bioflavonoidler pirinç, fasulye, buğday gibi pek çok tahıl ve baklagillerde bulunmamasına rağmen karabuğday’da % 4-6 oranında bulunmaktadır. Yapılan araştırma sonuçları rutin’in kılcal damarları güçlendiren önemli bir madde olduğunu ortaya koymuştur.
Tokluk hissi veren ve daha da önemlisi vücudumuzun kendi kendine üretemediği pek çok tahılda yer almayan LİZİN adlı bir AMİNOASİT içermektedir.Protein açısından ise Soya fasulyesinden daha çok protein barındırmaktadır. İçinde GLUTEN bulunmadığı için ÇÖLYAK hastaları rahatlıkla kullanabilirler.
KARABUĞDAYIN FİYATI
Ülkemizde karabuğday tohumunun kilogram fiyatı 20 TL olarak belirlenirken Karabuğday ununun kilogramı ise 14 TL'den alıcı bulmaktadır. Market raflarında da paket halinde Karabuğdayın kilogramı 10 TL olarak satılmaktadır.