Araştırmacılar, geleneksel genom düzenleme yöntemlerine alternatif olarak, belirli genlerde gerçekleştirilen değişikliklerle, yüksek verimli bir karabuğday çeşidi ile birlikte yapışkan ve mochi benzeri özel bir doku oluşturan yeni bir ürün türünü başarılı bir şekilde geliştirdi. Bu inovatif ıslah yöntemi, gen düzenleme teknolojilerinin mevcut sınırlarını aşarak, farklı yetim ürünlerin çeşitliliğini genişletebilir.
"Genom Dizilimi, Genetik Mimarisi ve Evcilleştirme Geçmişiyle İlgili Yeni Bulgular Karabuğdayı Aydınlatıyor" başlıklı makale, 10 Ağustos 2023 tarihinde Nature Plants dergisinde yayınlandı.
Küresel nüfusun 2050 yılına kadar 9,7 milyara ulaşması beklenirken, pirinç, buğday ve mısır gibi temel tahıl ürünlerine olan talebin artması, daha az bilinen yetim ürün türlerine olan ilgiyi artırmıştır. Yeni nesil dizileme teknolojileri sayesinde, bu ürünlerin genomları çözümlenerek, Birleşmiş Milletler'in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında yer alan "Sıfır Açlık", "Sağlık ve Refah" ile "Sorumlu Tüketim ve Üretim" hedeflerine ulaşma yolunda önemli bir adım atılabilir.
Bu önemli keşfi gerçekleştiren uluslararası araştırma ekibi, Japonya'nın Kyoto Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Yasuo Yasui liderliğinde Japonya Ulusal Tarım ve Gıda Araştırma Örgütü RIKEN, Chiba Üniversitesi, Kyoto Eyalet Üniversitesi, Kazusa DNA Araştırma Enstitüsü, İleri Araştırmalar Lisansüstü Üniversitesi (SOKENDAI), Yunnan Tarım Üniversitesi ve İngiltere'nin Cambridge Üniversitesi'nden oluşmaktadır. Bu ekip, geleneksel tarım yöntemlerine alternatif olarak yüksek verimli ürünlerin elde edilmesi konusunda umut veren bu gen düzenleme teknolojisinin potansiyelini ortaya koymuştur.
phys.org