Özellikle et yemeklerinde ve sucuk yapımında sıkça kullanılan karabiber, döviz kurundaki hareketlilik nedeniyle geçen yıla göre yüzde 40 zamlandı.
Tüm Aktarlar ve Baharatçılar Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiricileri Derneği (TABDER) Başkanı Ayhan Ercan yaptığı açıklamada, başta karabiber olmak üzere ithal ürünler zencefil, tarçın ve yeni baharın fiyatlarında önemli artış olduğunu, artışın devam edeceği beklentisiyle ithalatçıların mal satmak istemediğini belirtti.
KARABİBER FİYATI UÇTU
Özellikle karabiberin fiyatında geçen yıla oranla gözlenen yüzde 40 artışın dövizdeki dalgalanmadan kaynaklandığını ifade eden Ercan, "Bu sadece karabiber için değil, zencefil, karanfil, Hindistan cevizi, tarçın ve yenibahar için de geçerli. Dünyada bu ürünlerin rekoltesinde azalma yok, hatta yüzde 20 artış var. Ancak kurlardaki artış tamamı ithal edilen bu ürünlerin fiyatlarını doğrudan etkiliyor" diye konuştu.
KURBAN BAYRAMINI FIRSAT GÖRDÜLER
Kurban Bayramı'nın yaklaştığını, vatandaşların daha çok et yemeklerinde ve sucuk yapımında karabiberi kullandığını vurgulayan Ercan, bu ürünün Vietnam, Hindistan, Çin ve Brezilya'dan ithal edildiğini hatırlattı.
Fiyatlardaki yükselişte döviz kurunun yanında Kurban Bayramı öncesi talebin artmasının da etkili olduğunu anlatan Ercan, bayram sonrası fiyatlarda bir düşüş beklemediklerini de aktardı.
25 LİRADAN 40 LİRAYA
Ege Bölgesi'nde baharat toptancılığı yapan Halis Can da son iki ayda baharat fiyatlarında hareketlilik yaşandığını, özellikle ithal ürünlerin fiyatlarında geçen seneye oranla önemli farklılıklar olduğuna dikkati çekti.
Can, "Geçen seneki kurlara göre, toptan 25 lira olan karabiberin kilosu şu anda 38-40 liraya dayandı. Perakendede ise 60 liraya çıktı. Bize nasıl yansıyorsa tüketiciye de öyle yansıyor" dedi.
"LEZZETLİ SUCUĞUN SIRRI BAHARAT"
Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda baharat ürünleri perakende satışı yapan Fatih Pamukçu ise baharat fiyatlarına gelen zam nedeniyle Kurban Bayramı öncesi satışlarında bekledikleri ilgiyi görmediklerini, son haftada canlılığın artmasını beklediklerini dile getirdi.
"KURBAN ETİNİN DAYANIKLILIĞINI ARTTIRIYOR"
Kurban etinin dayanıklılığın arttırılması için vatandaşların sucuk yapımına yöneldiğini, sucuktaki lezzetin sırrının ise kaliteli baharat ve oranında saklı olduğunu ifade eden Pamukçu, "Evde sucuk yapmak isteyen ve lezzeti önemseyenler, baharatın kalitesini ve kullanım miktarını önemsemesi gerekiyor" diye konuştu.
KİLOYLA ALAN GRAMA DÜŞÜRDÜ
Raflardaki karabiber fiyatlarının, döviz kurundaki artıştan önce belirlendiği için nispeten iyi olduğunu söyleyen Pamukçu, "Geçen sene 40-50 liraya sattığımız karabiber, bu seneye 60 liraya mal oluyor. Geçen yıl kiloyla alan müşterilerimiz, artık 250 gram almaya başladı. Artış sadece karabiberde değil, birçok baharat ürününde oldu. Kahve, safran ve köride de fiyatlar arttı" diye konuştu.
Haberler.com