Bursalı ev hanımları, mahalle aralarında kışa hazırlık maksadıyla salça yapımına başladı.
Yaz aylarının kavurucu sıcaklarının ardından olgunlaşan salçalık domates ve biberler, Bursa'da mahalle aralarında dolaşan küçük makinelerle salçaya dönüştürülüyor.
GELENEKLERİ DEVAM ETTİRİYORLAR
Bursa'da ev hanımlarının ev salçası yapma telaşı sokaklara yansıdı. Kış aylarının vazgeçilmez tatları arasında olan ev salçası, Bursa'da yapılmaya başlandı. Yaz aylarının sonlarına doğru toplanan bahçe domatesi ve kırmızı biberi ile hanımlar, kış ayları için yemeklerinde kullanmak için salça yapmaya başladı. Fabrikasyon ürünleri tercih etmeyen vatandaşlar eski gelenekleri devam ettiriyor. Kasalarla aldıkları domates ve biberleri temizleyerek çekime hazırlayan hanımlar hazırladıkları biber ve domatesleri salça haline getiriyor. Mahalle araların da arabasıyla dolaşan salçacılar, salça makinesiyle uzun süren uğraşla biberleri ve domatesleri salçaya dönüştürüyor. Makinelerden çekilen salçalar olgunlaşmaları için damlara bırakılıyor.
"EVDE YAPILAN SALÇALAR DAHA LEZZETLİ OLUYOR"
15 yıldır arabasıyla mahalleler de salça yapan Yaşar Oral, "Domates ve biberlerimizi kendi bahçelerimizden toplayıp vatandaşlarımızın ayağına getirip salça haline getiriyoruz. Bursa'nın her yerinde bu işi yapıyoruz. Sonbahar geldiğinde yaklaşık bir ay bu işle uğraşıyoruz. Her gittiğimiz yerde hanımlara bu işi gençlere de öğretmeleri konusunda uyarıyoruz. Gençler bunu öğrenmezse fabrikasyon ürünlere daha çok yönelecektir. Fabrika da yapılan salça ile ev yapı salça arasında çok büyük farklar var. Fabrika salçası ev yapımı salçanın yanından bile geçemez. Evde yapılan salçalar daha lezzetli oluyor. Her şey göz önünde oluyor. Bu salçaları kavanoz da bir sene muhafaza edilerek tüketilebiliyor" dedi.
İHA