KADIN ÇİFTÇİLERİN GÜÇLENDİRİLMESİ, SAĞLIKLI GIDA TEDARİKİNİ ARTIRIYOR

Kadınların güçlendirilmesinin düşük gelirli ülkelerde ürün çeşitliliğinin anahtarı olduğu, bir araştırma tarafından ortaya konuldu. Bu araştırmaya göre, kadın çiftçilerin tarımsal karar alma süreçlerine ve çiftlik ekipmanlarının mülkiyetine daha fazla dahil edilmesi, besin değeri daha yüksek ürünlerin yetiştirilmesini sağlıyor. Bu durum, yıl boyunca sağlıklı gıda tedarikinin iyileştirilmesine ve çevresel faydaların elde edilmesine yardımcı oluyor.

The Lancet Planetary Health dergisinde yayımlanan çalışmada, kadınların güçlendirilmesinin ürün çeşitliliğini artırarak toprak verimliliğini yükselttiği ve haşere ve hastalıklardan kaynaklanan tehditleri azalttığı belirtiliyor. Araştırmacılar, kadınların tarımsal karar alma süreçlerine katılımının aynı zamanda çiftçilerin pazar değişikliklerine ve düzensiz hava koşullarına daha kolay adapte olmalarını sağladığını vurguluyor.

Edinburgh Üniversitesi liderliğindeki uluslararası bir ekip, dört ülkeden (Burkina Faso, Hindistan, Malawi ve Tanzanya) gelen verileri analiz ederek kadınların güçlendirilmesi ve ürün çeşitliliği arasındaki ilişkiyi inceledi. Elde edilen bulgular, kadınların daha fazla katılımının ürün çeşitliliğini artırdığını ve farklı ölçütlerde (yetiştirilen ürün sayısı, yetiştirilen gıda grubu sayısı ve besin açısından yoğun ürünlerin yetiştirilip yetiştirilmediği) iyileşmeler sağladığını gösterdi.

Düşük ve orta gelirli ülkelerde küçük çiftçiler tarafından üretilen mahsuller, yerel toplulukların geçim kaynaklarını ve gıda kaynaklarını korumak için hayati önem taşıyor. Ancak, iklim değişikliğinin etkisiyle bu mahsuller giderek daha fazla tehdit altında bulunuyor. Bu nedenle, araştırma ekibi, kadınları destekleyen ve ürün çeşitliliğini artıran hedefli müdahalelerin, kadınların mevcut iş yüklerini artırmadan uygulanması gerektiğini belirtiyor.

Çalışmada yer alan araştırmacılar, kadınların güçlendirilmesinin tarımsal üretim ve gıda sistemleri bağlamında kritik bir kazan-kazan durumu oluşturduğunu ve küresel gıda arzını iyileştirmek, düşük gelirli çiftçi topluluklarını korumak ve kadın haklarını desteklemek için önemli bir adım olduğunu vurguluyor. Bu nedenle, kadınların güçlendirilmesini teşvik etmek ve sağlıklı bir gezegen için sağlıklı bir diyetin sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla, kadınların tarımsal üretim ve gıda sistemleri esnekliği bağlamında ele alınması gerektiğini söylüyorlar.

Araştırma, Edinburgh Üniversitesi Küresel Tarım ve Gıda Sistemleri Akademisi ve Washington D.C.'deki Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülmüştür. Analizlere Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu, Oxford Üniversitesi, Cornell Üniversitesi, London School of Hygiene & Tropical Medicine, Northwestern Üniversitesi, Tufts Üniversitesi, Anuvaad Solutions ve Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü'nden araştırmacılar da katkıda bulunmuştur. Dr. Lilia Bliznashka, Edinburgh Üniversitesi Küresel Tarım ve Gıda Sistemleri Akademisi ve Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü'nden bir araştırmacı, kadınların güçlendirilmesini destekleyen çalışmaların kadın hakları ve sağlıklı bir diyetin sağlanması açısından kritik öneme sahip olduğunu belirtmiştir.

phys.org
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.