Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu'nun yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, tarım sektöründe kadın istihdamına ilişkin bilgiler yer aldı.
Kadın çiftçilerin bilgi ve teknik düzeylerinin geliştirilmesi amacıyla pozitif ayrımcılık gözetildiği belirtilen yanıtta, bu kapsamda, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'nda proje sahibinin kadın çiftçi olması veya kadın çiftçinin tarımsal amaçlı kooperatif ve birlik üyeliği durumlarında ilave puan verildiği belirtildi.
Kurucusu veya ortakları kadın olan tarımsal kalkınma kooperatiflerin tarımsal desteklerden faydalanması adına da pozitif ayrımcılık uygulandığı belirtilen yanıtta, pozitif ayrımcılığın, Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamındaki 'Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi' programında da uygulandığı aktarıldı.
Kırsal alanda yaşayan kadınların sorunlarının çözümüne yönelik hazırlanan, 'Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi Ulusal Eylem Planı 2012- 2016' içinde tarımda çalışan kadınların sosyal güvenlik kapsamına alınması çalışmalarının yürütüldüğü ve kadın çiftçilerin sosyal güvenliğine ilişkin eğitim ve bilinçlendirme programları düzenlendiği belirtildi.
Eğitim ve destek
Kadın Çiftçiler Tarımsal Üretim Eğitim ve Yayım Çalışmaları ile tarımsal üretim sürecinin her aşamasında bulunan kadın çiftçilerin bilgi ve becerilerini artırarak sürdürülebilir tarımsal faaliyetlerin yapılması ve kaliteli ürün artışının sağlanması amacıyla bağcılıktan hayvancılığa, meyvecilikten seracılığa, arıcılıktan ipek böcekçiliğine kadar birçok tarımsal konularda çeşitli yayım teknikleri kullanılarak, 81 ilde eğitimler verildiği vurgulandı.
Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi kapsamında, muhtelif illerde seçilmiş proje konularında hem eğitim yayım çalışmaları hem de girdi temini yapıldığı belirtilen yanıtta, 'Son 12 yılda 122 bin 406 kadın çiftçiye proje kapsamında çeşitli konularda eğitim verilmiştir' denildi.
Edirne'de lavantacılık
Kadın Çiftçiler Tarımsal Yenilikler ile Buluşuyor Programı ile 2015 yılı içerisinde seçilmiş 13 ilde 1 bin 99 kadın çiftçinin eğitildiği ifade edildi.
2015 yılında Kalkınma Bakanlığı katkıları ile yürütülen 3 ilde 3 projenin hayata geçirildiği aktarılan yanıtta, İzmir'de 'Balıkçılıkta Kadın Eli Projesi', Hatay'da 'İpek böcekçiliği Yetiştiriciliği', Kayseri'de ise "Kadın Çiftçiler Solucan Gübresi Üretiyor Projesi" ile de toplam 184 kadın çiftçiye sertifika verildiği belirtildi. Edirne'de 'Edirneli Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor, Lavanta Yetiştiriciliği' yayım projesinin gerçekleştirildiği kaydedilen yanıtta, kadın çiftçilerin desteklenmesi, sosyal, kültürel ve ekonomik statüsünün daha da yükseltilmesine yönünde çalışmaların devam edeceği vurgulandı.
Milliyet