İTHALE VAR, ÜRETİCİYE YOK

KKTC'de yılda ortalama 11 milyon dolar tutarında süt ürünü ithal edilirken, elindeki sütü satamayan yerli üretici ise kan ağılıyor

Hayvancılar ve süt üreticileri sütünü pazarlayamadığı için kan ağlıyor. Özellikle son bir yıldır ülkede ortaya çıkan süt fazlalığından dolayı ürettiğini satamayan üretici eylemler yaparak sütü sokağa dökerken, Ticaret Odası verilerine göre, yılda ortalama 11 milyon dolar tutarında süt ürünleri ithal ediliyor. Öte yandan otellerin, restoranların ithal et ve süt ürünleri kullanmayı tercih etmesi de sektörün belini bükerken, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, sütteki sorunların çözümü için alternatifler olduğunu dile getirdi. Star Kıbrıs'a konuşan Naimoğulları, ülkede süt fazlalığı olduğunu, sütün iç piyasada pazarlanamadığını ifade ederek, "Güney Kıbrıs'ta süt açığı, biz de ise süt fazlalığı var. Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden sütü Güney'e pazarlayabiliriz" dedi. Naimoğulları, ayrıca yeni fabrikalar kurularak sütün işlenebileceğini ifade ederek, böylelikle pazarlama olanağının artacağını dile getirdi. 

ONLARDA EKSİK BİZ DE FAZLA 

Üreticinin sütünü satamadığını, büyük ve küçükbaş hayvan sütlerinin ellerinde kaldığını kaydeden Naimoğulları, elde kalan günlük süt miktarının küçük ve büyük baş hayvan sütü olmak üzere 80 ton olduğunu dile getirdi. Ülkede şuanda mevcut olan süt fazlalığının yanlış politikalardan kaynaklandığını ifade eden Naimoğulları sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizde süt fazlalığı varken Güney Kıbrıs'ta süt açığı var. Güney'de her yıl hellim ihracatı büyümekte olduğu için süte daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Şu anda Kuzey Kıbrıs'a süt pazarlanamıyor, ayrıca Türkiye'ye de verilemiyor o nedenle Güney Kıbrıs'a süt pazarlamamız sektörü kurtarabilir. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya çağrıda bulunuyorum; Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde süt satışına izin verilmesini sağlasın. Hayvancı sütünü Güney'e pazarlama imkanı bulursa o zaman birçok sıkıntı çözülür. Sütler heba olacağına pazarlanır ve şimdiye kadar zararda olan üretici en azından süt satma imkanı bulur." 

ASLINDA ÇÖZÜMÜ VAR 

Naimoğulları, sütteki krizi çözmek için bir başka alternatif daha olduğunu dile getirerek şunları kaydetti: "Oteller, restoranlar, kurumların kantinleri yerli değil ithal et ve süt ürünlerini kullanıyor. Öncelikle yetkililerin bu yerlerde yerli üretim ürünlerini kullanılması sağlayacak önlemler alması gerekiyor. Ayrıca, sekiz firma fabrika açmak için başvuru yapmasın rağmen talepleri bekletilmeye alındı. Eğer yeni tesisler açılırsa, süt ürünleri restoran ve otellerin talep ettiği şekilde hazırlanırsa o zaman pazarlanma şansı artar. Ancak yeni fabrikaların kurulmasına izin verilmiyor." Yetkililerin yaşanan süt fazlalığına çare bulmak yerine damızlık inekleri Türkiye'ye satmayı planladıklarını ifade eden Naimoğulları, "8 bin inek süt fazlalığı nedeni Türkiye'ye satılacak. Bu çerçevede protokol yapıldı" dedi. 

CEREMESİ BİZDEN ÇIKIYOR 

Birçok sorunla boğuşan üreticinin kuraklıktan kaynaklanan yem sıkıntısından dolayı da zor günler yaşadığını kaydeden Naimoğulları, arpa fiyatlarının 62 kuruştan 65 kuruşa çıkarıldığını, zaten zararda olan üreticinin daha da zor duruma düşürüldüğünü söyledi. Naimoğulları, "Batma noktasına gelen TÜK'ü kurtarmak için üreticiye yükleniliyor. Orada çalışanların maaşını biz ödeyemeyiz. Biz başkalarının yaptığı yanlışları kapatamayız. Üreticiye desteklen olacaklarına köstek oluyorlar" şeklinde konuştu. 

CİDDİ EYLEMLER KAPIDA 

Naimoğulları, yaşanan sorunlar karşısında daha fazla dayanamayacaklarını, Ağustos ayının ilk haftası itibari ile eyleme geçeceklerini ifade etti. Naimoğulları sözlerini şöyle sürdürdü: "Tarım Bakanlığı'na siyah çelen koyup taleplerimizi bildirmiş, kabul edilmemesi halinde 19 Temmuz tarihinde eylem yapacağımızı duyurmuştuk. Ancak Türkiye'de yaşanan darbe girişiminden dolayı eylemimizi askıya aldık. Şimdiye kadar taleplerimize bir yanıt gelmedi. Patlama noktasındayız. Ağustos ayı itibari ile çok ciddi eylemler yapmaya hazırlanıyoruz." 

Star Kıbrıs
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.