ISPARTA, JAPONLARA `GÜL BAHÇESİNDE KAHVALTI` SATIYOR

Isparta'da önemli gelişmeler var. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, "8- 10 yatırım yer sırasında" dedi. Bir başka ilginç gelişme ise Japonların gül bahçelerine ilgisi. Binlerce Japon, gül toplamaya ve bahçede kahvaltıya geliyormuş...

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen’le (üstte) Isparta’yı konuştuk. Başkan’ın morali iyi. Isparta yatırım çekiyor. 82 parsellik 1. OSB bu yıl dolmuş. 2.5 milyon metrekarelik genişleme alanı için çalışma, kamulaştırma başlamış... 1992’de kurulmuş bir OSB’yi 22 yılda ancak dolduran Isparta’da böyle büyük bir genişleme alanına ihtiyaç var mı? “Var”, dedi Başkan, “Çünkü daha şimdiden 8 - 10 yeni yatırım talebi var.” Başkan ilginç gelişmelerden söz etti. Japonlar, G. Koreliler gül toplamaya geliyormuş. Şimdi bir de gül bahçesinde kahvaltı modası başlamış. Ciddi bir turizm seçeneği olmaya başlamış bu ilgi. Isparta’yı heyecanlandıran en önemli yatırımlar Coca Cola’nın büyük meyve suyu yatırımı... 165 bin metrekarelik bir parselde yatırım yapılıyor. İstanbul Gebze’de üretimi olan BLS Makine de yeni yatırımlardan biri. Bu şirketin sahibi Sarıgül Ailesi, Ispartalı. Memlekete yatırım yaptı ve ihracata da başladı. Mısırlı gübre üreticisi Elhelp, 50 milyon dolarlık yatırım yapıyor. Malatyalı Poyrazoğlu meyvesuyu fabrikası kuruyor. Süt fabrikası bulunan Cebeci, şimdi yem fabrikası kuruyor. Başkan Şükrü Başdeğirmen’in verdiği bilgiye göre OSB’de 50 civarında fabrika faaliyette. Diğerleri kuruluyor veya proje aşamasında. “Ama artık her parselin bir sahibi var. Birkaç yıla tamamı faaliyete geçmiş olur” dedi.

“OSB, E5 cepheli, havaalanı fabrikaların yanında”

Başdeğirmen, özellikle OSB’nin üzerinde durdu. “Mükemmel diyebilirim. Her şeyi ile altyapısı tamamlanmış duruda. Önünden E5 geçiyor. İçinde demiryolu var. Havaalanına 4 km. İstanbullu yatırımcılara ‘siz İstanbul’da büyük fabrikalarınızın önüne helikopter pisti yapıyorsunuz. Burada havaalanı var fabrikanın önünde. Uçaktan inen fabrikasında. Her gün uçuş var. İstanbul’dan Gebze’ye gidemeden Isparta’ya gelmiş olursunuz. Antalya Limanı’na 1.5 saatte ulaşılıyor. Arıtması mükemmel. İçinde 150 bin ağaç var. Oksijeni bol. Doğalgazı içinde.

Japonlar, G. Koreliler gül toplamaya geliyor

Isparta’da turizmde önemli gelişmeler var. Bu konuda başarılı işler yapıldığını söyledi Başkan. Isparta, göller bölgesi. Davraz Dağı kayak turizmi açısından çok ilgi gören bir merkez. Dünyanın 8’inci harikası sayılan Eğridir Gölü bu ilde. İnanç turizmi gelişiyor. Başdeğirmen, “St. Paul Kilisesi, St. Paul’un yeni dini yaymak için vaaz verdiği sinagog üzerine yapılmış ilk kilisedir. Önemli turist alıyor. Saidi Nursi hazretlerinin kaldığı evler var. Haftada 5 bin turist alıyoruz. Şimdi gül bahçeleri önemli bir turizm seçeneği olmaya başladı. Bahçelere yılda 5 bin Japon geliyor. Gül topluyorlar, orada kahvaltı yapıyorlar. Çok seviyorlar. G. Kore’den de gelen var. Bunu yerli turiste de satmaya başladık. Gülü artık turizmde de kullanıyoruz” dedi.

“Gülden 60 milyon dolar gelir sağlıyoruz”

Isparta, gül’le akla gelen bir kent. Kentin ekonomisi için çok önemli. Başkan’ın bu konuda verdiği bilgiler şöyle:
>> Gülyağı parfümeri üretiminde kullanılıyor. Kalite anlamında en iyisi bizde, dünyada kabul ediliyor. Başka yerde yok. Güneşi en dik alan üç kentten biriyiz. Yağından 30 milyon dolar, kozmetiği, gıdası (reçel, lokum) ile 60 milyon dolar civarında bir getirisi var. Bu işte kozmetik alanında yapacak şeyler var. Gülyağı, parfümde kalıcılık sağlıyor. Yatırımcıya bu işi öneriyoruz. Burada gülle bağlantılı 80 firma var. Yenileri çıkıyor. Gülbirlik’in markası Rosense mağazalar açıyor. Avrupa’da da var. Şimdi Tokyo’da açılıyor, talep geldi. Burada yabancıların 3 gülyağı fabrikası var. Fransızlar burada üretim yapıyor. Büyük katma değerli bir iş. Geç kalmış sayılmayız. Gül üreticilerini kümeleştirmeye çalışıyoruz.

“Isparta meyve suyunda öne çıkıyor, kaynak var”

>> Geçtiğimiz bir yıl içinde atak yaptık. Bundan sonra büyük yatırımcıları, dünya markalarını çekebilmek istiyoruz. Coca Cola geldi. Poyraz meyvesuyu yatırımı yapıyor. Demirel Ailesi’nin yatırımı var zaten. Bu konuda öne çıkıyoruz. Meyve bahçesiyiz. Türkiye, dünyada 4. büyük elma üreticisi, Isparta da Türkiye üretiminin (3 milyon ton) 750 bin tonunu üretiyor.
Çeşit sayısını 3 - 4’ten 20’ye çıkardık. Ölçekleri büyüttük. Büyük depolama yatırımları oldu. 450 bin ton depo kapasitemiz var. Elma 12 ay sonra bugün dalından kopmuş gibi.

Üretim artıyor. 4 meyve suyu fabrikamız var. Hepsi de ihraç ediliyor. Topraklarımızın yüzde 80’i sulanabilir.
Kiraz var 21 bin ton, 18 bin ton kayısı, 15 bin şeftali üretiyoruz. Vişne üretimi gelişiyor. Tatlı suyumuz var. Güneş toprak mükemmel sonuç veriyor.

“İnşaat iyi gidiyor enerjiye ilgi var”

>> İnşaat çok iyi gidiyor. Yerli yatırımcıların kurduğu bir AVM’miz var. Konut projeleri başladı, 20 - 30 dairelik projelerden 100 dairelik projelere geçiliyor. 200 bin nüfus için bu ölçek iyi. İnşaat hareketli. Talep de var. Şimdi enerji yatırımları artıyor. Güneşi dik alan bir kent olduğumuz için güneş enerjisi olur burada. Şevket Demirel’in çimento, sunta, meyve suyu, salça üretimi var. Enerji işine de girmeyi düşünüyorlar.

“Üniversitenin kente katkısı büyük”

>> Süleyman Demirel Üniversitesi’nin 18 fakültesi, 30 meslek yüksek okulu, 4 eğitim fakültesi var. 72 bin öğrenci burada eğitim alıyor. Türkiye’nin 13 ilinin nüfusundan fazla. Burası kaliteli bir üniversitedir. Akfen Holding, sağlık kampüsü yatırımına başladı. Onların ticari alanda yurt projesi de bulunuyor. 72 bin öğrencinin 45 bini Isparta’da. Yurt ihtiyacı var. İhtiyaçları karşılayabilmek önemli.

Dünya
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.