ISIRGAN OTU EKONOMİYE KAZANDIRILACAK

"Karadeniz Bölgesinde Yetişen Isırgan Otundan Ticari Doğal Tekstil, Kozmetik ve Gıda Boyası ile Lif Elde Edilmesi ve Elde Edilen Ürünlerin Antibakteriyal Aktivitelerinin Araştırılması" projesiyle ekonomiye kazandırılacak.

Giresun Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve özel bir firma işbirliğinde yürütülen projenin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Ar-ge Destekleri 11. Çağrı kapsamında desteklenmesine karar verildi.

Proje sunumunu gerçekleştiren Giresun Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç Dr. Derya Efe, ısırgan otunun Doğu Karadeniz bölgesinde özellikle fındık bahçeleri ve diğer tarlalarda yabancı ot olarak bulunduğuna dikkati çekti.

Efe, projede fiziksel ve kimyasal yollarla imha edilen ısırganın toplatılarak hem boyarmadde hem de lif elde edilmesi, üretilen maddelerin ülkemiz sanayine kazandırılması, tarım yapılan alanlardaki istenmeyen ısırgan bitkilerinin zehirli kimyasallar kullanılmadan bertaraf edilmesinin sağlanmasının amaçlandığını söyledi.

Projenin gerçekleştiği taktirde ülke, dünya ve doğal boyarmadde ile lif pazarında hak ettiği yeri alarak diğer ürünlerle rekabet gücünü artıracağını belirten Efe, böylelikle fındık bahçelerinde baş belası olarak görülen ısırgan otunun baş tacı yapılacağını kaydetti. 

Projenin üretim konusuyla ilgilenen Berrin Çamur ise, yöre halkıyla işbirliği içinde olduklarını dile getirerek, "Köylü alim değildir, ama ariftir. Ondan dolayıdır ki yöre halkıyla birlikte çalışarak onlardan çok şeyler öğrendik." şeklinde konuştu.

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce de, böyle projelerin yöreye ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağını, DOKAP olarak ülke ve yöre için yapılacak projeleri her zaman destekleyeceklerini ifade etti. 

Haber Türk
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.