İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ANTİMİKROBİYEL DİRENÇ İLE MÜCADELEDE TARIM!

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), tarımın sadece gıda üretimi için düşünülmemesi gerektiğini; iklim değişikliği ve antimikrobiyel direnç (ilaçlara dayanıklı hastalıklar) ile mücadele konularında da tarımın önemli rol oynayabileceğini açıkladı.

FAO Başkanı José Graziano da Silva, tarım bakanları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen FAO Tarım Komitesinin irleşmiş Milletler 71. Dönem Genel Kurulu kapsamında New York'ta düzenlenen toplantısında yaptığı konuşmada Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Paris Anlaşması gibi son dönemdeki tarihi uluslararası anlaşmaların merkezinde tarımın yer aldığını belirtti ve "Yoksulluğun ve açlığın ortadan kaldırılması, doğal kaynakların sürdürülebilirliğinin sağlanması, iklim değişikliğine adapte olunması ve etkilerinin azaltılması, daha sağlıklı gıda sistemleri sağlanması ve krizlere ve doğal afetlere karşı direnç oluşturulabilmesi için sürdürülebilir tarım şart" dedi.

Tarım alanında geçtiğimiz yıllarda elde edilen ilerlemenin üretim konusunda büyük iyileşmelere imkan tanıdığını ifade eden Silva, ancak ilerlemenin dengeli olmadığını, sürdürülebilirliğin çevre ve toplum yönüne daha fazla vurgu yapılması gerektiğini söyledi.

Silva, tarımın iklim değişikliği ile mücadelede önemli dönüştürücü bir rol oynayabileceğinin uluslararası topluluk tarafından daha iyi anlaşılmaya başlandığını söyledi.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesine Taraf Ülkeler Konferansı, kısa adıyla COP22 toplantısının Kasım ayında Fas'ta düzenleneceğini hatırlatan Silva, FAO'nun gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliği ile mücadele alanında gerekli mali kaynaklara erişimlerine destek vermeye hazır olduğunu söyledi.

Silva ayrıca tarımın sadece gelir ve gıda üretiminin bir aracı olmadığını, daha önce Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) ile birlikte başlattıkları antimikrobiyel direnci ile mücadele kampanyasının da ortaya koyduğu üzere çok daha geniş bir ifade içerdiğini söyledi.

Silva, "FAO olarak biz antibiyotikler ve antimikrobiyel ilaçların, yeni sorunlar çıkarmak için değil tarımda hastalıkları tedavi etmek için kullanılması gerektiğine inanıyoruz. Söz konusu ilaçlar sadece kaçınılmaz bir tehdidi önlemek için kullanılabilirler" dedi.

Silva 2014-15 döneminde katılımcı yaklaşımlara dayanan sürdürülebilir tarım uygumalarını geliştirmek üzere FAO'nun 89 ülkede 245 girişime destek sağladığını söyledi.

Komite iki yılda bir toplanarak dünya tarımının durumunu ele alıyor ve FAO'ya çalışmalarında yararlanması için rehberlik ediyor.

Birleşmiş Milletler Türkiye
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.