Tüm dünyayı tehdit eden küresel ısınmaya karşı Paris'te yapılan İklim Zirvesi için BM'nin hazırladığı raporda kadınların iklim değişikliğinden erkeklere oranla daha fazla zarar gördüğü vurgulandı...
Paris İklim Zirvesi, iklim değişikliği ile mücadele konusunda tüm dünyanın beraber harekete geçeceği bir anlaşma metni ile sonuçlandı. Anlaşma küresel ısınmayı 2 derecenin altında mümkünse 1.5 derecede sınırlandırmayı hedeflerken, tüm ülkelerin karbon salımlarını azaltmasını öngörüyor. Birleşmiş Milletler'in (BM) zirveye yönelik hazırladığı yan raporda, iklim değişikliğinin kadınları erkeklere kıyasla daha olumusuz etkilediği ortaya kondu.
İklim değişikliği, kuraklık ve su kıtlığına da yol açıyor. Su bulma konusunda kadınların erkeklere göre daha çok zorlukla karşılaştığı belirtiliyor. Kenya gibi az gelişmiş Afrika ülkelerinde kadınlar günlük enerjilerinin yüzde 85'ini su bulmak için harcıyor. Bu oran günde 8 saatten fazla bir süreye denk geliyor. Afrika'da kırsal kesimlerde su arayan kadınların oranı yüzde 65'lerdeyken Avrupa'nın kırsalında bu oran 7.41'e kadar gerileyebiliyor. Küresel ısınmayla artacak su seviyesi ise özellikle hamile kadınlarda hipertansiyon riskini artırdığı için büyük bir tehlike olarak kabul ediliyor.
Kadınlar savunmasız
Kadın ve çocuklar iklim değişikliğinin sebep olduğu sağlık vakalarına karşı daha savunmasız bir yapıya sahip. Güneydoğu Asya'da 2002 ila 2013 yılları arasında meydana gelen doğal afetlerin neden olduğu hastalıklardan en çok etkilenen kesimde yine kadın ve çocuklar yer alıyor. Bu durumun meydana gelmesinin en önemli nedeni ise az gelişmiş ülkelerde sağlık hizmetlerine eşit erişim imkanı sağlanmaması. İshal gibi basit hastalıklar bile kadınlar için ölümcül olabiliyor. Hindistan, Bangladeş ve Endonezya'da yapılan çalışmalar hastanelerde yatan kız çocuk ve kadın sayısının erkeklere oranla daha yüksek olduğunu gösteriyor. 'Kadınlar Dünyası 2015' raporunda iklim değişikliğinin yaşlı kadınların hayatını daha dazorlaştırdığı vurgulanıyor.
Kadın çiftçiler daha zor durumda
Dünya genelinde kadınların tarımsal kuvveti yüzde 43 olarak veriliyor. Ancak kadınlar teknik bilgi, beceri ve tarımsal kredi alımı açısından erkelerin oldukça gerisinde kalıyor. Dünya üzerinde kadınların yalnızca yüzde 10 ila yüzde 20'si toprak sahibi. Ormancılık, balıkçılık ve tarımla uğraşan kadınların yalnızca yüzde 7'si tarım yatırımlarından faydalanabiliyor. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin (IUCN) 2015 raporunda ise kadın çiftçiler için tarımsal kaynak açığının erkeklere oranla oldukça yüksek olduğu belirtiliyor. BM'ye üye ülkelerin çevre bakanlıklarının sadece yüzde 12'sini kadınlar oluştururken, Paris İklim Zirvesi gibi organizasyonlara katılan delegelerin de sadece üçte biri kadınlardan oluşuyor. Çeşitli ülkelerde yapılan araştırmaya göre kadınlar iklim değişikliğini erkeklere göre daha ciddi bir problem olarak görüyor.
Milliyet