Soğuk kış günlerinde sıkça tüketilen ve birçok hastalığa iyi geldiği bilinen ıhlamurun, bu sene geçtiğimiz yıllara göre daha az yetişmesinden dolayı fiyatının önemli ölçüde arttığı belirtildi. Daha önce kilosu 40 liraya satılan yapraklı ıhlamur 60 liraya, çiçekli ıhlamur ise 80 liradan 120 liraya yükseldi.
Eskişehir’li aktar sahibi Koray Hüseyin Özkılıç, ıhlamur’daki fiyat artışlarının bilinçsiz şekilde toplanmasından kaynaklandığını iddia etti. Özkılıç, ıhlamur ağaçlarının dallarının kırılarak toplanmasının bir sonraki sene için ürün veriminin daha az olmasına sebep olduğunu, bunun da fiyatları etkilediğini belirtti.
Koray Hüseyin Özkılıç, ıhlamurun tercih edilmesinin sebebini boğaz ağrıları, grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara iyi gelmesinden kaynaklandığını ifade ederek, “Sağlık yönünden birçok rahatsızlığa faydası olan bu bitki maalesef bu bilinçsizlik nedeniyle artık ihraç edilmeye başlandı. İsviçre’de ıhlamur, tıbbi ilaçlardan daha önce tercih ediliyor. Ancak bizim ülkemizde maalesef ıhlamur ağaçları bile yeterli ilgiyi görmüyor. Son zamanlarda malum Türkiye’de köylüler ıhlamuru dalından toplamak yerine dalı kırarak yere indiriyor ve yerden toplamaya çalışıyor. Bu sebepten ıhlamurun az toplanması, bir sonraki yıla az çıkmasına sebep oluyor. Bundan dolayı da son zamanlarda kilosu 60 TL ile 120 TL arasında satılan ıhlamur, 1 gram altının da fiyatını geçerek, kilo fiyatı üst seviyelere çıkmıştır. Daha önce kilosu 40 liraya satılan yapraklı ıhlamur 60 liraya, çiçekli ıhlamur ise 80 liradan 120 liraya yükseldi" şeklinde konuştu.
Fiyat artışlarının hem enflasyondan hem de bilinçsiz toplamadan kaynaklandığını savunan Koray Hüseyin Özkılıç, kış boyunca fiyatların düşme ihtimalinin olmayacağını savundu.
İHA